Dačić: Nemoguće da Vučić ne bude premijer 1

Premijersko mesto pripada Vučiću. On je pobedio na izborima i sve drugo bi bilo nemoguće, kaže za Danas Ivica Dačić, predsednik SPS i ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi, odgovarajući na pitanje da li je spreman da preuzme odgovornost za formiranje vlade ukoliko mandatar to od njega bude tražio.

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da postoji mogućnost da on neće formirati vladu već neko koga on bude preložio. „Ne mogu da formiram vladu koju sam ne bih mogao da podržim. Ako uspem da je formiram, formiraću je, ako ne uspem, formiraće je neko drugi koga ću ja predložiti, rekao je Vučić. Kako je naveo, vlada će biti formirana u kratkom roku, i formiraće je neko drugi. „Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim“, dodao je na to Vučić i rekao da ne može da formira vladu protiv koje bi i sam bio. Posle ovih reči mandatara, postavlja se pitanje ko je taj drugi i da li će Dačić i SPS s njim na čelu biti deo vlade ukoliko Vučić ne bude premijer.

Dačić pak smatra da je jedino moguće da Vučić bude premijer.

Mandatarova izjava da ima problem s formiranjem vlade i da to što se vlada već predugo čeka, s obzirom na većinu koju je njegova stranka osvojila, nije njegov hir, otvorila je prostor spekulacijama da je Vučić pod pritiskom Rusije, Evrope ali i Amerike, ali da je ovo, kako kažu sagovornici Danasa bliski SNS, možda uvertira u Vučićevu kandidaturu za predsednika države. U tom slučaju bi vođenje vlade bilo prepušteno nekom od „mladih lavova“ u SNS.

Mediji spekulišu da Rusija ima svoje zahteve ko treba da bude ministar a ko ne. Tako bi ruski izbor bili Ivan Tasovac, Kori Udovički ali i socijalista Aleksandar Antić, dok bi prema istim spekulacijama, Nikola Selaković, istaknuti naprednjak trebao da se skloni sa mesta ministra pravde.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je novinarima da pritisci postoje, ali da je ubeđen da Vučić pod pritiscima neće popustiti. On je naveo da njegov Pokret neće apriori podržati nijednu vladu koju neće voditi lider naprednjaka. Na pitanje da li je bliži scenario da se formira vlada, ali da mandatar ne bude Vučić, Vulin je rekao da je za njega to neprihvatljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari