Dačić nesvrstanima: Protiv jednostranih akcija u rešavanju kriza 1Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Srbija, kao jedna od naslednica Jugoslavije, države osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja, pridaje veliki značaj ulozi Pokreta koji je kao svojevrsna politička alternativa u periodu Hladnog rata dugi niz godina doprinosio smanjivanju tenzija i izgradnji jednog drugačijeg sveta.

To je rekao ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja koji je danas održan u Njujorku.

– Republika Srbija je posvećena saradnji sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih zemalja, podržavajući kontinuirane napore da se, u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa, a rukovodeći se principima Povelje UN-a, učine koraci ka jačanju uloge Pokreta kao zastupnika zemalja u razvoju i platforme za ostvarenje njihovih interesa na međunarodnom planu. Takođe, svojim redovnim učešćem na samitima i sastancima Pokreta, Republika Srbija nedvosmisleno potvrđuje značaj koji pridaje njegovim aktivnostima i radu – rekoa je Dačić.

Tema sastanka je „Proglašavanje i primena unilateralnih prinudnih mera kao kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava naroda koji su im izloženi“, o čemu je srpski ministar rekao da je od velike je važnosti za preispitivanje aktuelnih međunarodnih odnosa i sprečavanje jednostranih akcija i rešenja za aktuelne sukobe i krize širom sveta. “Nažalost, Srbija je osetila pogubnost ovakvih mera i na svom slučaju može da posvedoči o tragičnim posledicama ovakvih odluka. Odluka o upotrebi oružane sile protiv SRJ doneta je i izvršena bez autorizacije SB UN, a time ne samo da su teško povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet Saveta bezbednosti i njegova uloga u ostvarivanju primarne dužnosti i uloge u očuvanju mira i bezbednosti u svetu. “

– Želeo bih da podsetim da stanovište o navodnoj „humanitarnoj intervenciji“ na KiM, nije bilo stanovište SB niti bilo kog drugog kredibilnog tela. Kao što je poznato, pozivanje na „humanitarnu intervenciju“ kao osnovu za upotrebu oružane sile, u oštroj je suprotnosti sa praksom Međunarodnog suda pravde i drugim dokumentima nastalim pod okriljem UN. Taj pojam nikada nije postao deo međunarodnog prava o čemu svedoče, između ostalog, i zaključci Svetskog samita iz 2005. godine, kojim je potvrđeno da su „odredbe Povelje UN dovoljne da se bave svim pretnjama po međunarodni mir i bezbednost“ i da je „autoritet SB da odobri prinudnu akciju radi očuvanja ili uspostavljanja međunarodnog mira i bezbednosti“, uz naglašavanje „značaja delovanja u skladu sa načelima i principima Povelje UN“. Rezolucija SB UN 1244 (1999) ne predstavlja, niti može predstavljati naknadno odobrenje upotrebe oružane sile protiv SRJ – rekao je Dačić.

Srbija se principijelno protivi donošenju i primeni unilateralnih prinudnih mera i uplitanju u unutrašnje stvari suverenih država, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije, dodavši da se “snažno zalažemo i pozivamo na uzdržavanje od pretnji i rešavanje svih sporova mirnim sredstvima, u skladu sa međunarodnim pravom i uz puno poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država. U aktuelnim uslovima i procesima iznalaženja odgovora na kompleksne izazove današnjice, smatramo da je neophodno jačanje multilateralizma i unapređenje funkcionisanja multilateralnih institucija, pre svega UN. Verujući da međunarodno pravo predstavlja stub stabilnosti međunarodne političke i bezbednosne arhitekture, a da unilateralizam prouzrokuje tenzije, duboko smo uvereni da je mir dostižan kroz sveobuhvatan pristup zasnovan na usaglašavanju interesa svih aktera.”

– Koristim ovu priliku da se zahvalim brojnim članicama Pokreta koje su ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova“, koja je predstavljala  povredu osnovnih principa Povelje UN, Helsinškog završnog akta, kao i rezolucije SB UN 1244 (1999). Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Republika Srbija principijelno brani međunarodno pravo i najviši autoritet SB na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti. Svesni smo da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave, rekao je Dačić, zaključivši da će Srbija nastaviti da unapređuje odnose i neguje tradicionalno prijateljstvo sa članicama Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i saradnju u svim oblastima od međusobnog interesa. U savremenim uslovima međunarodnih odnosa, verujemo da su posvećenost i zalaganja Pokreta nesvrstanih zemalja za unapređenje jednakosti, pravedniji međunarodni poredak i veću solidarnost itekako aktuelna i u tome uvek možete da računate na podršku i partnerstvo Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari