Dačić: Nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru 1Foto: Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne sme više da priča o novim povlačenjima priznavanja nezavisnosti jer će, „ovi na Kosovu pasti u nesvest od toga“, i poručio da je nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru.

„Ne šalim se, stvarno pričam raspoloženje je takvo. Ne bi oni povukli kandidatutru za Interpol da sistuacija nije takva“, rekao je Dačić tokom današnje posete Sajmu medija u Beogradu. Ministar je dodao da Kosovo „više ne može da prođe nigde gde je potrebna dvotrećinska većina i gde nisu u pitanju Evrospke zemlje“.

Govoreći o odnosu Evropske Unije i svetske zajednice prema kosovskom pitanju, Dačić je rekao da će kada kod njega bude došao amabasador Velike Britanije on staviti zastavu Republike Srpske pa da vidi da li će ambasador sedeti pored nje. „Kažu da ne mogu da uređuju prostrije, ali ne možete ni moju prostor da uređujete, ali možete da ne sedite“, konstatovao je Dačić, povodom nedavnog slučaja kada je britanski amabasador na Kosovu u kabinetu Albina Kurtija sedeno pored albanske zastave.

Komentarišući poslednje izjave lidera Samoporedeljenja Albina Kurtija, Dačić je rekao da je „mislio da nema goreg od Haradinaja, ali da možda, ipak, ima“. On je istakao da bi Srbija trebalo da nastavi da bez kompleksa štiti svoje nacionalane interese. „Ko hoće i ko nam je prijatelj, možemo s njim, ko neće i ko radi protiv nas, bez svakoga se može“, rekao je Dačić. Upitan da prokomentariše očekivanja kada su u pitanju Evroske integracije Srbiej, dačić je odgovorio „ako hoće hoće, a ko neće neće“, i konstatovao da „nećemo valjda da izvršimo samoubistvo zato što oni neće da nas prime“. „Ja sam otpočeo pregovore o članstvu Srbije, kao predsednik Vlade, nadam se da ću biti živ kada uđemo u EU“, rekao je Dačić.

On se osvrnuo i na poslednje ideje o privilegovanom partnerstvu sa EU za zemlje Zapadnog Balkana i rekao da to nije zvanična opcija i da ona u svakom slučaju neće biti realizovana u skorije vreme. „Ta ideja je poruka Zapadnom Balkanu da ako ako ne mogžemo da budemo članovi EU, bare da budemo u privilegovamom partnesrvstvu“, rekao je i dodao da je Zapadni Balkan potreban Evropi. Istakao je da je od šargarepe na štapu koju je nudila Evrospka unija sada ostao samo štap.

„To se najbolje vidi na primeru Severne Makedonije. Promenili su ime, šta još treba da uradi jedna država, pa da otpočne pregovore o članstvu?“, upito je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari