Dačić: Nije se razgovaralo o ideji razgraničenja u Vladi 1Ivica Dačić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Arhiva)

Ministar spoljih poslova Ivica Dačić rekao je da se o ideji razgraničenja nije razgovaralo u Vladi Srbiji, kao i da ta ideja nije bila tema dijaloga u Briselu između Prištine i Beograda.

Dačić je za televiziju PRVA kazao da su se promenili odnosi u međunarodnoj zajednici i da se broj zemalja koje priznaju Kosovo smanjuje.

„Oni nigde nemaju većinu, oni nigde ne mogu da budu izabrani“, rekao je Dačić i zapitao da, ako je to „besmisleno“ za Prištinu, zašto se onda ljute.

On je kazao da „Amerikancima smeta što Srbija lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“ i dodao da sada još ne može da kaže da li će neka od zemalja nakon njegove posete afričkom kontinentu povući priznanje Kosova.

„Ja sam obišao sedam zemalja, ono što je sigurno Kosovo neće imati toliko glasova priznanja“, rekao je Dačić o svojoj poslednjoj poseti afričkim zemljama i dodao da Kongo i Madagaskar neće promeniti svoj stav po tom pitanju, a da Togo, Svazilend i Gana „dobro razumeju problem“.

On je kazao da mu kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli „stalno daje zadatke“ i da je „Pacoli rekao da će DR Kongo priznati Kosovo“, pa je zato srpski ministar spoljnih poslova otišao tamo.

„U Somaliji sam prvi strani ministar koji je došao noću i koji spava u Mogadišu“, rekao je Dačić za PRVU o boravku u Somaliji kada se desio teroristički napad u blizini mesta gde je razgovarao sa predsednikom te zemlje.

Govoreći o predstojećoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, Dačić je rekao da nikada nije bio pristalica bojkota ili napuštanja institucija, kao i da je opozicija tražila tu sednicu.

On je kazao da „reči nemaju jaču zvučnost ispod šatora nego u Skupštini Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari