Dačić: Nijedna vlada u Prištini nije po volji srpskog naroda, ali Srbi treba da budu u institucijama 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

To što je veliki broj Srba izašao na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i što su glasali za Srpsku listu je pozitivna činjenica, jer ta lista predstavlja vezu sa Srbijom, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) je za televiziju Pink izjavio da je osvajanjem svih deset poslaničkih mandata u kosovskoj skupštini koji su predvidjeni za Srbe, Srpska lista postala faktor koji pri formiranju buduće vlade „neće moći da se zaobidje“.

On je rekao da nijedna vlada u Prištini „nije po volji srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, ali da je njihov interes da budu zastupljeni u institucijama.

Na pitanje kako ocenjuje to što je pokret Samoopredeljenje osvojio najveći broj glasova, čiji je lider Aljbin Kurti izjavio da mu nije prioritet nastavak dijaloga sa Beogradom, Dačić je rekao da ga ta izjava „uopšte ne iznenađuje“, kao i da ukoliko Kurti bude formirao vladu „neće biti laka vremena za dijalog“.

„On ni ranije nije davao izjave koje su previše optimistične kada je reč o odnosima sa Srbijom. Važno je da imamo jedinstvo srpskog naroda, to znači da možemo da vodimo jednu ozbiljnu politiku“, rekao je Dačić.

On je rekao da je važno da se sačuva „mir i stabilnost u regionu i da se držimo agende koja je održiva u ovo vreme“, kao što je slobodan protok robe i ljudi, takozvani mini Šengen, „ako ne može da se postigne dogovor o nekom trajnijem rešenju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari