Dačić: Nikada nije prihvaćeno da nezavisnot Kosova bude tema 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da niko iz Vlade Srbje nikada nije prihvatio da se u dijalogu sa Prištinom razgovara o priznavanju nezavisnosti Kosova.

On je poručio da Srbija neće spuštati svoje „crvene linije“. Kada je reč o pregovaračkom poglavlju 35, Dačić je rekao da EU tvrdi da nema napretka dok se reši pitanje telekomunikacija.

Kako je Dačić rekao za Pink, važno je da Srbija sama ne spušta svoje ‘crvene linije’ već da bude konstruktivna.

– Podržavamo dijalog sa Prištinom, tu mora nešto da se dešava, ali neko hoće kroz dijalog sa Prištinom da zlobopotrebljava našu konstruktivnost i da uradi nešto što ne može bez našeg prisustva“, precizirao je Dačić.

Kako prenosi N1 Dačić je za četiri tačke iz kosovskog dokumenta i izjave ministarke za dijalog Edite Tahiri rekao da su „to sve prazne priče“ i da „oni mogu to da okače na oglasnu tablu u kosovskoj Skupštini“.

„To je lokalni bezobrazluk koji koristi za smirivanje nekih političkih duhova u Prištini. Ipak, dobro je što se ovo pojavilo da bi ljudi videli sa kakvim se mi stvarima suočavamo kada pregovaramo“, naveo je Dačić.

On je rekao da, kada sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ode na pregovore, Tahirijeva počne priču o genocidu, ratnoj šteti i razgraničenju, priznavanju Kosova i slično.

„Niko nikada od nas nije prihvatio da se o tome razgovara niti ćemo o tome razgovarati. Taj dijalog je prebačen na nivo EU rezolucijom Generalne skupštine UN, ali je status neutralan i nigde nije rečeno šta mi treba da uradimo, što sada neke zemlje čini nervoznim“, naglasio je Dačić.

On je istakao da Srbija treba više da iskoristi to što Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova i činjenicu da je papa iz Latinske Amerike, tako da nije direktno „upleten“ politiku u regionu.

„Vatikan je važan za status Kosova i tu treba da napravimo veliki pomak i iskoristimo te vetrove“, rekao je Dačić dodajući da bi trebalo da papa poseti Srbiju „pošto bi bilo smešno da ode na Kosovo i tamo poseti Patrijaršiju, a ne u Beogradu“.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je naveo da je ideja da na Kosovu budu prisutne institucije Srba sa Kosova i da se kosovski Albanci ne bi bunili da je to zamišljeno da bude na nivou nevladine organizacije.

„Oni se plaše svake klice srpskog organizovanja i više bi voleli da Srbi budu razjedinjeni“, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari