Dačić o hapšenju Đurića: Pablo Eskobar bi imao bolji tretman 1Foto: EPA/ Filip Singer

Nema govora o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da dozvoli da dobije stolicu u UN, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, za Pink.

On je gostujući na TV Pink naveo da se oduvek zalagao da se za kosovsko-metohijsko pitanje „nađe kompromisno rešenje koje će otkloniti uzroke zbog čega postoje konflikti“.

„Nama nije interes da zaoštravamo situaciju, već da bude mirna i da se sprovede Briselski sporazum“, rekao je ministar i pozvao Međunarodnu zajednicu da se izjasni da li želi Srbiju kao partnera ili kao taoca loših odnosa. Kako je naveo, čeka se 20. april da se vidi da li će Priština ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština, i dodao da ako ne ispune svoju dužnost Srbija onda mora da odluči šta dalje. Dačić je ocenio da je hapšenje i proterivanje direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića sa Kosova i Metohije prošlog ponedeljka sramota za političku scenu u Evropi i za EU.

„Ja mislim da bi Pablo Eskobar imao bolji tretman da su ga uhapsili, da nije nastradao. Đurić nije kriminalac, nije neko ko je prekršio zakon, ako je reč o političkim razlozima moglo je da se uradi drugačije“, kazao je Dačić i dodao da su u Briselu više puta dogovarane procedure poseta.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije rangirao prioritete i da se ponašao emocionalno ili iracionalno „verovatno bi reakcije bile takve da bi nas uvukle u jednu spiralu i pitanje je kako bi se to smirilo“. „Moglo je da dođe do sukoba, svaki napad na sever mi ćemo tumačiti kao napad na Srbiju“, ocenio je Dačić i dodao da  je krivica EU je velika, zato što je garantovala realizaciju svega dogovorenog u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari