Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Dačić je ovo rekao na sednici Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove i istakao da je posle referenduma u Republici Srpskoj, potrebno što pre obnoviti dijalog u BiH.

Dačić je rekao da Srbija neće dozvoliti uništenje Republike Srpske i da se Vlada Srbije zalaže za poštovanje Dejtonkog sporazuma i dijalog sva tri naroda u BiH.

On je istakao da Srbija smatra da se Dejtonski sporazum može menjati samo uz saglasnost sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.

Dačić je rekao i da mu nije jasno zbog čega je državno rukovodstvo Srbije praktično nepoželjno na obeležavanju godišnjice Srebrenice i da bi voleo da mu neko objasni razloge za takav stav.

Dačoć je podsetio da je Skupština Srbije svojevremeno usvojila Deklaraciju o Srebrenici.

Takođe je podsetio da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnom odluku Skupštine Republike Srpske o referendumu, ali je ukazao da su za nju glasale samo strane sudije i Bošnjaci.

Prema rečima Dačića, srpski i hrvatski članovi tog suda nisu glasali za odluku o neustavnosti referenduma o Danu Republike Srpske.

Na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove o dešavanjima u regionu i poziciji Srbije, Dačić je ocenio da je stabilnost Bosne i Hercegovine važna za bezbednost čitavog regiona.

Dačić je rekao da zamerke Hrvatske na srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji nisu opravdane i da ih nije podržala ni Evropska komisija.

Kako je rekao, Hrvatska još nije odredila svoje članove zajedničke komisije za pitanje granice dve zemlje.

Srbija želi dobre donose sa susedima, ali mora da reaguje na situacije u Hrvatskoj kada se negira zločin u NDH, podiže spomenik Miru Barešićun i rehabilituje Alojzije Stepinac, naglasio je on i rekao da očekuje da će Srbija imati dobre odnose sa novom hrvatskom vladom.

Dačić je ponovio da Srbija ne menja svoje spoljnopolitičke prioritete i da i dalje želi da postane članica Evropske unije.

Srbija nastoji da održi i dodatno ojača odnose sa Kinom i Rusijom i da pronađe i najbolji način za saradnji sa svim velikim silama, istakao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje poslanika o poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, Dačić je rekao da je sa Bajdenom veoma korektno i srdačno razgovarano i da je Bajden obećao da će od Prištine tražiti primenu Briselskog sporazuma, što je i učinio.

Dačić je ocenio i da će od dijaloga u Briselu i primene Briselskog sporazuma zavisi brzina otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU.

Evropski lideri u situaciji krize u EU ističu, kako je naveo Dačić. potrebu jačanja zajedništva, a institucije EU u Briselu poručuju da je proširenje deo politike jačanja EU.

Na pitanje poslanice Demokratske stranke Nataše Vučković da li Srbija želi da suzi mandat misije OEBS imajući u oštre reakcije na izjavu predstavnika OEBS o slučaju Savamala, Dačić je rekao da Srbija ne želi da sužava mandat nijedne međunarodne organizacije.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić zatražila je da Skupština Srbije održi dve odvojene sednice posvećene situaciji u Republici Srpskoj i poglavlju 35 u svetlu odnosa sa Evropskom unijom i pitanjem Kosova i Metohije.

Ona smatrada stav Srbije o referendumu u Republici Srpskoj ne treba da donosi jedan čovek već parlament, pošto je Srbija parlamentarna demokratija.

Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović je rekla da Srbija treba da prekine evropske integracije i da je za nju najbolje da se približi Evroazijskoj uniji.

Srbija treba da se okrene saradnji sa Rusijom, jer je ta zemlja najbolji garant za očuvanje interesa srpskog naroda, ocenila je Jovanović.