Dačić: Očuvati stabilnost regiona 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Očuvanje stabilnosti regiona je od ključnog interesa za Srbiju i zato je unapređenje dobrosusedske saradnje prioritet njene spoljne politike, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na seminaru o regionalnoj stabilnosti i saradnji na Korejskom poluostrvu i Balkanu.

On je kao druge prioritete naveo nastavak procesa pomirenja, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, dodajući da postoji konsezus u regionu oko zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, što je prepoznato kao ključ za mir i razvoj regiona.

Dačić je upozorio da paralelno sa procesima saradnje, u nekim zemljama regiona jačaju retrogradni procesi, kao što je insistiranje na sopstvenom interesu protivno tuđim.

Po pravilu nastojanja da se nametnu takva rešenja su protiv Srbije i srpskog naroda u regionu, uključujući neka bilateralna pitanja koja su rešena, ali nisu po volji sadašnjih političkih faktora u zemljama regiona, rekao je on.

U mnogim zemljama regiona je došlo do radikalizma političke scene, pogotovo u Hrvatskoj i BiH, kriza u Makedoniji je eskalirala i sve više je agresivna politika za stvaranje Velike Albanije, rekao je on.

Govoreći o sličnosti dva regiona, Dačić je rekao da je najveća sličnost turbulentno istorijsko iskustvo oba naroda, koje je nametnulo pitanje obezbeđivanje mira, stabilnosti i prosperiteta naših regiona, rekao je on.

Srbija je ubeđena, zbog svog iskustva, da se trajna rešenja mogu postići samo mirnim putem i da se sporna pitanja ne mogu rešiti ratom, rekao je Dačić i dodao da se kao država potpisnica međunarodnih sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, Srbija zalaže za denuklearizaciju Korejskog poluostrva i rešavanje svih pitanja između dve Koreje putem dijaloga.

Ambasador Južne Koreje u Srbiji Ju Dae-Đong je izjavio da se skup održava u trenutku kada svet postaje više nestabilan i nepredvidiv zbog rastućeg populizma.

Napetosti postoje ne samo na globalnom nivou između istoka i zapada i severa i juga već i u svakoj pojedinačnoj zemlji između bogatih i siromašnih, a lideri u naše dve zemlje moraju da se bore sa postojećim regionalnim problemima i sa globalizacijom, rekao je ambasador.

Obe zemlje i regiona mogu mnogo da nauče jedni od drugih o trajnom miru i stabilnosti, ocenio je on.

Mi ćemo uložiti napore da pomognemo u izgradnji bezbednijeg i prosperitetnije budućnosti za ovaj region, izjavio je ambasador Ju Dae-Đong.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari