Dačić: Odnosi Srbije i Hrvatske ključni, smirivati napetosti 1Foto: Fonet

Odnosi Srbije i Hrvatske su klučni za odnose u regionu i zato treba smirivati situaciju i ne treba je podgrejavati, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Bledu.

On je rekao da se nije mnogo odmaklo u rešavanju pitanja razgraničenja s Hrvatskom i da se Srbija više zalaže za rešavanje problema otvoreno i dijalogom nego za arbitražu.

„Nismo dalje odmakli od konstatovanja da nema dogovora“, izjavio je Dačić novinarima na marginama Bledskog strateškog foruma.

Dačić je rekao da Srbija ima jedan pristup rešavanju problema, da granica ide sredinom reke, a Hrvatska drugi, katastarski pristup.

Ako ne bude postignut kompromis, Dačić je rekao da će se verovatno tražiti da se ide na arbitražu.

„Nismo se nikad izjašanjvali da se ide na arbitražu. Mi želimo da se ti problemi reše neposredno“, kazao je Dačić.

Treba da pokažemo da nešto možemo da uradimo i bez upliva sa strane.

„Sa hrvatske strane nije bila velika zainteresovanost za rešavanje tog pitanja. Ja sam bio ministar spoljnih poslova zadnje tri godine, prije toga premijer i ja sam prvi pričao sa Zoranom Milanovićem o potrebi formiranja radnih grupa za rešavanje otvorenih pitanja između dveju zemalja. Ali posle toga nije se dogodilo ništa, nismo daleko odmakli“, rekao je.

Dobro je da će biti sastanaka predsednika država, dodao je Dačić, dobro je da se razgovara, treba raditi na poboljšanju odnosa, treba utvrditi pitanje sastava radnih grupa. Dodao da, ipak, da pitanje granica niko ne postavlja kao hitno.

„Ne treba samo govoriti, treba raditi na rešavanju problema“, rekao je Dačić.

Govoreći o protestnoj noti uručenoj ambasadi Hrvatske u Beogradu, nakon paljenja srpskog nedeljnika Novosti u Zagrebu, Dačić je rekao da je to uobičajeno diplomatsko sredstvo.

„Kad Šešeljeve pristalice zapale hrvatsku zastavu – usledi protestna nota. Ne očekujemo da je svaka nota od istorijskog značaja, ali bolje da ne dolazimo u situaciju da se note uopšte šalju. Treba smirivati situaciju, lako ju je podgrejavati“, kazao je on.

Tokom strateškog foruma na Bledu održan je i sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem učesnici, kako je rekao Dačić, nisu uspeli da se dogovore o sledećem predsedavajućem toj organizaciji.

Dačić je rekao da su svi iz regiona osim Prištine podržali kandidaturu Beograda da bude sedište Sekretarijata transportne zajednice jugositočne Evrope.

Šef srpske diplomatije izjavio je na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Bledu, da perspektiva članstva u EU, što je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodi i podsticaj je pomirenju i regionalnoj saradnji na čitavom Balkanu.

„Naša je nada da ćemo predsedavanje Estonije zapamtiti po tome što je Srbija otvorila veći broj pregovaračkih poglavlja – i učinićemo sve što je do nas da se to i ostvari. Međutim, naš reformski proces sprovodimo prvenstveno zarad nas samih – naše zemlje i građana. Članstvo u EU je dodatna korist, kojoj težimo kao ključnom spoljnopolitičkom cilju“, rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Dačić je rekao da je u odnosu na druge kandidate, pregovarački proces Srbije dodatno opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda s Prištinom, što je proces koji zavisi od obe strane.

On je rekao da niz foruma namenjenih regionalnoj saradnji, kao što su Proces saradnje u JIE, Zapadno-balkanska šestorka, Brdo-Brioni proces, Berlinski proces, znači da „politička volja za pomirenjem postoji i da je ona potkrepljena jasnim stavovima građana koji žele prosperitetniju budućnost i bolji kvalitet života“.

Dačić je pozdravio početak pune primene Sporazuma o Fondu za Zapadni Balkan i ocenio da se time, prvi put u novijoj istoriji regiona, otvara put saradnji civilnog društva u domenu kulture, naučnoj i istraživačkoj oblasti, razmeni mladih i jačanju održivog razvoja.

Dačić je izrazio nadu da će „ova važna nova institucija“ čije su članice Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, „služiti zbližavanju građana i građnki Zapadnog Balkana i pomagati integraciji regiona u EU“.

„Slično kao i u slučaju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, i ovaj projekat predstavlja pionirski poduhvat koji uključuje sve potpisnice iz regiona Zapadnog Balkana, a po ugledu na već veoma uspešni Međunarodni višegradski fond Višegradske grupe“, rekao je Dačić u govoru koji je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Uspešnim pokretanjem i daljim radom Fonda, mi – ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana – imaćemo jednu posebnu i efikasnu ‘polugu’ za podsticanje i dalji razvoj regionalne saradnje“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari