Dačić: Optužbe nisu literarni radovi 1Foto: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da se optužnica za ratne zločine na Kosovu „ne može praviti na osnovu literarnih radova“ ambasadora Kosova u Vašingtonu Vljore Čitaku.

Zašto Kosovo nije nekog optužilo za ratne zločine, za silovanja i ubistva, upitao je Dačić, povodom tvrdnje Vljore Čitaku na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da Srbija nije pokazala spremnost da goni ratne zločince.

Hoćete li da legalizujete etničko čišćenje, upitao je Dačić, uz tvrdnju da se, prema podacima UN, na Kosovo vratilo 4.000 proteranih Srba, što je 1,9 odsto nekadašnje populacije. Vi niste Kosovarka, vi ste Albanka. Imate matičnu državu Albaniju. Ali, danas više nema onih koji su nas bombardovali, a vi ste im podizali spomenike u Prištini, rekao je Dačić, obračajući se Vljori Čitaku.

Ona mu je odgovorila izražavanjem nade da će se Srbija jednog dana u Savetu bezbednosti UN izviniti i izraziti kajanje zbog zločina na Kosovu. Možete li zamisliti da Nemačka posle Drugog svetskog rata optužuje saveznike za oslobađanje Evrope od nacizma, upitala je Vljora Čitaku.

Ona je ocenila da je Kosovo jasan primer okupljanja sveta u borbi za humanitarne vrednosti. Kosovski zakoni ne dozvoljavaju podizanje optužnica u odsustvu ljudi odgovornih za zločine. Većina počinilaca ratnih zločina je napustila Kosovo, izjavila je Vljora Čitaku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari