Dačić otkazao odlazak u Zagreb 1Foto: EPA/Filip_Singer.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnog Evropi u Zagrebu, zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Davora Štira.

„Imajući u vidu poslednja javna istupanja ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davora Štira, koja odudaraju od osnovnih principa poštovanja dobrosusedskih odnosa i promocije regionalne saradnje i koja narušavaju dostignuti nivo poverenja i razumevanja temeljnih vrednosti saradnje i poštovanja nacionalnog integriteta, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je učešće na predstojećem sastanku u Zagrebu“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da su Vlada Srbije i ministar Dačić u više prilika istakli posvećenost daljem razvoju saradnje u regionu i očuvanju stabilnosti regiona, ali da, nasuprot tome, Hrvatska koja se deklarativno zalaže za evropsku integraciju regiona i jačanje regionalne saradnje, „svojim konkretnim činjenjem pokazuje upravo suprotne težnje“.

„Uloga Srbije u tom procesu ocenjena je od strane Evropske unije i brojnih drugih partnera kao ključna, a Srbija je u više navrata istaknuta kao sidro stabilnosti regiona“, navodi se u saopštenju. Ministarstvo je ocenilo da se Hrvatska, sada kao članica EU, za razliku od perioda kada je pregovarala o članstvu, ponaša na način koji je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima EU i postulatima Unije.

„Više puta smo ukazivali na potrebu da se hrvatske vlasti distanciraju od pokušaja rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske, koja je u istoriji ostala zapisana kao fašistička i ustaška tvorevina, čiji su čelnici izvršili brojne zverske zločine i genocid nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda. To se odnosi ne samo na rehabilitaciju Stepinca, već i na korišćenje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, nazivanje ulica imenom ustaškog ministra Mileta Budaka, podizanja spomenika ustaškom teroristi Barešiću, itd“, navodi se u saopštenju.

Srbija je u Drugom svetskom ratu dala ogroman doprinos borbi protiv fašizma i za razliku od NDH, bila je na strani sila pobednica, navodi se u saopštenju i dodaje da Srbija od takve politike nikada neće odstupiti, jer je „to vrednosno pitanje, oko koga ne može biti kompromisa“.

Ministarstvo je navelo da je u reagovanjima hrvatskih zvaničnika, pre svega ministra Štira, „primetan kritički diskurs ne prema zverstvima koja su činjena tokom perioda NDH, već upravo suprotno – prema legitimnim zahtevima Republike Srbije da se Republika Hrvatska, kao članica Evropske unije, ogradi od takve prošlosti i sankcioniše svaki pokušaj revizionizma ustaške politike“.

„Uprkos svemu tome, duboko smo uvereni da čak ni različita istorija ne treba da bude prepreka međusobnim odnosima i da je nužno potrebno da se usredsredimo na pitanja od zajedničkog interesa i da zajednički radimo u brojnim oblastima sa samo jednom idejom vodiljom – da idemo napred i da gledamo u budućnost, a ne na prošlost“, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari