Dačić: Otvoren i iskren dijalog jedini put ka poboljšanju života 1Foto: Đorđe Savić/EPA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija iskreno privržena nastavku evropskog puta, dobrosusedskim odnosima, unapređenju regionalne stabilnosti i dijalogu sa Prištinom.

On je ocenio u Beču na Ministarskom savetu OEBS da je od izuzetne važnosti da ta organizacija ostane neutralan i pouzdan partner.

U potpunosti smo posvećeni dijalogu sa Prištinom, pod vođstvom Evropske unije i primeni svih sporazuma koji su do sada postignuti, naročito o dugo očekivanom uspostavljanju Zajednice srpskih opština, rekao je Dačić u Beču na Ministarskom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Verujemo, dodao je Dačić, da je otvoren i iskren dijalog jedini put da se poboljša svakodnevni život ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji i zato je od izuzetne važnosti da OEBS ostane neutralan i pouzdan partner.

Očuvanje kapaciteta i vidljivosti OEBS biće od suštinskog značaja u ovim naporima. Ako je ovo naš zajednički cilj, ne bi trebalo da bude teško postići konsenzus, rekao je Dačić.

Uveravam vas da je Srbija i dalje čvrsto posvećena saradnji sa ostalim državama učesnicama kako bi se ostvario taj cilj, naglasio je on.

Srbija je u potpunosti posvećena svom aktivnom i značajnom predsedavanju Forumu za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine, rekao je Dačić dodajući da Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini.

Borba protiv terorizma ostaje u vrhu prioriteta naše agende. Države učesnice su u različitim prilikama odlučno i bezuslovno osudile terorističke akte i potvrdile odlučnost da se bore protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama, rekao je on.

Dačić je, govoreći se o migrantskoj krizi, rekao da je protekle dve godine više od 900.000 izbeglica i migranata prošlo kroz Srbiju.

Mi smo pokazali našu solidarnost i humanost, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Imajući to u vidu, mi u potpunosti podržavamo nameru predstojećeg italijanskog predsedavanja da se uhvati u koštac sa pitanjem migracija, mogućim rešenjima, kao i bezbednosnim rizicima, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari