Dačić: Ozbiljne reforme 1Foto: FoNet/MSP

Smatram da će za opstanak i razvoj Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) biti neophodna njena reforma, izjavio je danas u Istanbulu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačiću na samitu te organizacije, saopštilo je Ministarstvo.

U proteklih 25 godina stekli smo dovoljno iskustva da prepoznamo i eliminišemo ključne prepreke u radu Organizacije, da se fokusiramo na one segmente o kojima postoji konsenzus i na njima baziramo osnov za rešenje pitanja oko kojih se ne slažemo, rekao je Dačić.

Zaista mislim da u narednom periodu mora doći do ozbiljnijih reformi u radu i prioritetima Organizacije, kao i u odnosu članica prema samoj inicijativi, istakao je Dačić.

Mislim da bi ovo mogla da bude i jedna od poruka Samita. U protivnom, ništa nismo naučili u proteklih 25 godina. Zašto bi sledećih 25 godina bilo bolje?, upitao je Dačić.

U današnjem svetu ekonomskih kriza, vojnih sukoba, nezapamćenih migracija, razjedinjavanja država i terorizma, organizacije poput BSEC mogu da učine razliku. Ovo je cilj kojem je Srbija duboko posvećena, podvukao je Dačić.

Jasno je da zemlje ovog regiona, kao uostalom i sve zemlje sveta, imaju svojih političkih razlika i otvorenih pitanja koja ne mogu da se reše preko noći, ocenio je Dačić.

Imajući to na umu, smatramo da je razvijanje ekonomske saradnje najbolji način da zemlje dođu do zajedničkog imenitelja i stvore ambijent koji bi olakšao postizanje opšte prihvatljivog rešenja, predložio je Dačić.

Izrazio bih veliko zadovoljstvo Srbije zbog konsenzusa koji je postignut za usvajanje Deklaracije Samita. Ovim su zemlje-članice pokazale spremnost i rešenost za međusobnu saradnju, što je jedan korak bliže ciljevima koje BSEC promoviše, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari