Dačić: Podržavamo tužilaštvo za zločine OVK 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Specijalizovano tužilaštvo će istraživati navode o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji su počinjeni od 1998. do kraja 2000. na Kosovu i Metohiji i na koje upućuje izveštaj Dika Martija upućen Savetu Evrope iz 2011.

To je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, nakon sastanka ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i glavnog tužioca Specijalnog suda za zločine OVK Dejvida Švendimena.

Kancelarija specijalnog tužilaštva na čijem čelu se nalazi Švendimen je osnovana 1. septembra 2016. godine, sa sedištem u Hagu, trenutno ima 35 saradnika, sa planovima da se taj broj uveća do planiranih 65 operativaca. 

Švendimen je istakao da je ovo njegova prva poseta regionu na ovoj funkciji, u okviru koje je posetio i Prištinu, sa ciljem da se predstavi nadležnim predstavnicima relevantnih institucija Vlade Republike Srbije sa kojima će sarađivati u narednom periodu i najavio da od njih očekuje pomoć kada krene sa prosleđivanjem zahteva za saradnju u vezi sa konkretnim slučajevima.

Posebno je istakao da će, kao profesionalac, biti odgovoran da dosadašnji period rada na istragama, koji traje duže od četiri godine, pretoči u konkretne optužnice i završi svoj posao, i istakao svoje uverenje da žrtve i preživeli treba da dobiju zadovoljenje i da se sa njima postupa sa poštovanjem. Očekuje se i podrška za otvaranje Kancelarije specijalnog tužioca u Beogradu i pristup odgovarajućim dokumentima i svedocima.

Ministar Dačić je istakao da Vlada Srbije podržava rad Suda i Tužilaštva za ratne zločine. On smatra da je formiranje ovih institucija vid zadovoljenja zahteva Republike Srbije da se ravnomerno i ravnopravno istražuju i zločini koji su počinjeni protiv Srba tokom konflikta u bivšoj SFRJ, što do sada nije bio slučaj. Obećao je logističku i pravnu podršku Tužilaštvu, uz očekivanje da će operativni deo procesa početi što pre.

Razgovoru je prisustvovao i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica, koji je sa Švendimenom razgovarao o svojim iskustvima i saznanjima u radu sa porodicama nestalih lica. Tužilac je zamolio predsednika Komisije za nestala lica da prenese ovim licima njegovu zainteresovanost i posvećenost.

I ministar odbrane Zoran Đorđević primio je danas glavnog tužioca Specijalizovanog tužilaštva za Kosovo Dejvida Švendimena. Ministar Đorđević je ukazao da očekuje da rad Specijalizovanog tužilaštva za Kosovo bude nepristrasan i zasnovan na činjenicama, kao i da svi počinioci zločina budu procesuirani i pravosnažno osuđeni bez izuzetka, navodi se između ostalog u saopštenju Ministarstva odbrane.

Tokom susreta razgovaralo se i o mogućnostima saradnje u narednom periodu za koju je ministar Đorđević iskazao uveravanje da, pored dosadašnjeg ne tako pozitivnog iskustva u dostizanju pravde za žrtve svih strana, postoji dobra volja naše strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari