Dačić: Poseta Lavrova nije zbog Crne Gore 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Poseta Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije, Beogradu 12. i 13. decembra nema veze sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori, tvrdi za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Na pitanje da li Lavrov dolazi u Beograd zbog tvrdnji o učešću ruskih državljana u pripremama državnog udara u Crnoj Gori, odnosno navoda crnogorskog tužilaštva da su organizatori planiranih terorističkih akcija u toj zemlji umešani ruski nacionalisti koji su boravili u Srbiji, Dačić je odgovorio da je ova poseta unapred dogovorena i da nema nikakve veze sa ovim slučajem.

– Sergej Lavrov dolazi na moj poziv na ministarski savet Crnomorske ekonomske inicijative kojoj Srbija predsedava. To će iskoristiti i za bilateralnu posetu dan ranije, jer mi imamo dogovor da se bilateralno srećemo dva puta godišnje, jednom u Moskvi, jednom u Beogradu – odgovorio je Ivica Dačić za Danas.

Najavljujući posetu Sergeja Lavrova 12. i 13. decembra Srbiji, Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Beogradu, međutim, nije pominjao ministarski savet Crnomorske inicijative. On je istakao da će Lavrov sa srpskim zvaničnicima razgovarati o „aktuelnim svetskim procesima i situaciji u regionu“. Komentarišući kritike zvanične Crne Gore, odnosno optužbe da Moskva stoji iza pokušaja državnog udara u toj zemlji, Čepurin je rekao da Rusija to oštro demantuje, navodeći da nije isključeno da se radi o provokaciji, o pokušaju da se na Rusiju prebaci odgovornost za sopstvene grehe. „Uz sve to, svima je odlično poznato ko se decenijama bavi pripremom državnih udara i ‘obojenih’ revolucija, pokušavajući pritom da demonizuje Rusiju. Izgleda da su se sada pojavili njihovi učenici“, rekao je Čepurin.

Na pitanje Danasa da li Srbija priprema sporazum o dodeljivanju diplomatskog statusa Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Ivica Dačić je odgovorio da je to u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Dačić, međutim, nije odgovorio na pitanje našeg lista da li postoji politička volja da se potpiše takav sporazum, s obzirom na odgovore koje je Danas dobijao u nekoliko navrata u Vladi Srbije da se premijer Srbije protivi takvom sporazumu, Dačić nije dao konkretan odgovor.

– Potpisivanje tog sporazuma nije predviđeno za ovu posetu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova – rekao je Dačić za naš list.

Inače, ruski ambasador je u gorepomenutom intervjuu istakao i da Rusija računa da potpiše sporazum kada dobije potvrdu spremnosti Beograda da to učini, odnosno da Moskva ne vidi nikakve prepreke za njegovo sklapanje.

Zvanična Moskva i predsednik Srbije Tomislav Nikolić insistiraju javno na potpisivanju sporazuma o Rusko-srpskom centru u Nišu od kada je Srbija potpisala sporazum o dodeljivanju diplomatskog statusa NATO u Srbiji, pre godinu dana. Kako je Danas više puta objavio na osnovu saznanja iz kabineta premijera, Aleksandar Vučić se protivi potpisivanju tog sporazuma sa Rusijom. On sam, međutim, nikada nije javno izneo svoj jasan stav o tome, ali je indirektno potvrđivao da nema nameru da dozvoli potpisivanje takvog dokumenta. Takođe, sama činjenica da sporazum nije potpisan, odnosno tvrdnje ruskih zvaničnika da sve zavisi od Srbije, govore u prilog tome da Vučić ne želi takav sporazum.

Lavrov u Beogradu 12. decembra

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće u radnoj poseti Srbiji 12. i 13. decembra, izjavila je danas u Moskvi zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. Lavrova će u Beogradu primiti predsednik države, predsednik Vlade i šef diplomatije, rekla je Zaharova na brifingu, prenosi Sputnik. Prema njenim rečima, ruski ministar će u Beogradu razgovarati o širokom spektru bilateralnih pitanja i o zajedničkim koracima u svojstvu daljeg jačanja strateškog partnerstva dveju zemalja, a razmeniće mišljenje i o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Crnomorska inicijativa u Beogradu 13. decembra

– Savet ministara Crnomorske ekonomske inicijative biće održan 13. decembra u Beogradu. Svi ministri spoljnih poslova koji pripadaju ovoj inicijativi su pozvani u Beograd – rekao je Ivica Dačić za Danas. Srbija je preuzela predsedavanje ovoj inicijativi u julu ove godine u Sočiju. Zemlje čiji šefovi diplomatije su pozvani u Beograd su – Srbija, Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija i Albanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari