Dačić: Predočiću Savetu bezbednosti da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će danas u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, protestovati zbog odluke Prištine da formira vojsku Kosova.

„Jasno i argumentovano ću predočiti najvećim svetskim silama da je formiranje takozvane vojske Kosova, odnosno, paravojske, protivno Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savet bezbednosti“, rekao je Dačić za Sputnjik, uoči odlaska u Njujork.

Na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK na Kosovu, Dačić će, kako je rekao, predstaviti i sve jednostrane odluke Prištine koje su potpuno zakočile dijalog u Briselu.

„Priština je prekršila i sporazum CEFTA, podižući poreze na robu iz Srbije, lobiraju za članstvo u Interpolu, iako nije država-članica Ujedinjenih nacija“, podsetio je on.

Prema rečima Dačića, svi argumenti su na strani Beograda koji je ispunio sve svoje preuzete obaveze i u potpunosti poštuje Rezoluciju 1244, ali i dijalog koji vodi u Briselu. Dačić podseća da je ovo sednica SB UN na kojoj će se raspravljati o situaciji na Kosovu, na inicijativu Kine koja je 1. novembra preuzela predsedavanje. Prethodna sednica o Kosovu održana je 18. maja ove godine, a šestomesečna pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca, što je bila praksa u poslednjih 19 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari