Dačić preko Palme "preti" Vučiću 1Foto: Fonet/Božidar Petrović i Nenad Đorđević

Ivica Dačić, lider Socijalističke partije, biće kandidat za predsednika koalicije SPS – JS na predstojećim predsedničkim izborima.

Njega je za tu funkciju ovih dana ponovo predložio njegov koalicioni partner Dragan Marković Palma, ali kako tvrde u SPS taj predlog još nije formalizovan, jer Dačić kao iskusan političar ume da odbije“ ponudu koja se ne odbija „. I dok socijalisti navode da im je u ovom trenutku najbitnije formiranje nove vlade, politički analitičari tvrde da Dačić preko Palme preti Vučiću da ukoliko ne dobije atraktivne resore u budućoj vladi može biti i ozbiljni protivnik, ali i ozbiljan protivkandidat Tomislavu Nikoliću, čiji rejting, kako tvrde, naglo opada.

„Poznato da je Nikolićev rejting vrlo loš i ako bi kojim slučajem Nikolić bio ponovo kandidat vladajuće koalicije za predsednika, njima bi svaka podrška bila dobrodošla, pa i podrška socijalista da on uđe u drugi krug izbora. Ovo ponovno isticanje Dačićeve kandidature ne dolazi slučajno pred formiranje vlade. Cilj je podizanje težine SPS pred raspodelu resora i slanje poruke Vučiću da imaju predsedničkog kandidata, ali i ne moraju da ga imaju, već da mogu da podrže zajedničkog kandidata vladajuće koalicije. Sve zavisi od dogovora „, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar, i dodaje da se Dačić kandidovao u poslednje vreme na svim predsedničkim izborima i kada nije imao nikakve šanse, a sve radi podizanja rejtinga partije.

Sagovornici Danasa kažu da bi Dačić naredne godine mogao i da odustane od predsedničke kandidature, u zavisnosti od njegovog i položaja SPS u budućoj vladi.
„Teorijski se može desiti da Dačić bude kandidat celokupne vladajuće koalicije za predsednika, ali to je malo verovatno, jer teško da će SNS nekom drugom prepustiti tu poziciju. Svu svoju snagu oni će upotrebiti na pobedu svog, pa makar i nestranačkog kandidata“, ističe Anđelković.
Branko Radun, politički analitičar, s druge strane, konstatuje da Palma govori ono što se dogovorio sa Dačićem.

Radun smatra da Dačić želi kandidaturu, ali i da misli da mu šanse nisu male jer je Nikoliću rejting na niskom nivou.

– Ako bi ušao u drugi krug sa Nikolićem i ako Nikolića ne bi podržao Vučić, onda bi šanse za pobedu na predsedničkim izborima bile solidne. Pa i Tadić zbog niskog rejtinga Nikolića vidi svoju šansu, iako je on ima višestruko manju podršku od one koju uživaju Dačić i SPS. No ključno je koga će Vučić podržati na predsedničkim izborima i ko će biti zajednički kandidat prozapadne opozicije na izborima“, napominje Radun.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar , smatra da Dačić uopšte ne bi bio loš kandidat, jer ima malo onih koji ga stvarno mrze, ali da svakako ne bi mogao da pobedi.
Na pitanje šta se onda krije iza ove ponovljene Dačićeve kandidature, Vukadinović kaže da u ovom slučaju Dačić, preko Palme podseća na sebe i na svoju moguću kandidaturu, nadajući se da će to biti uvod u formiranje vlade.

– Govoreći analitički Dačić i Palma nude SNS, odnosnu Vučiću dil da ako budu u vladi i pod povoljnijim uslovima Dačić može i da se ne kandiduje za predsednika Srbije. Obrnuto, ako ne bude primljen u vladu, ili ako ne bude dobio dovoljno atraktivne resore, onda on može da se kandiduje i napravi problem SNS i njihovom kandidatu. Sve ovo je jedna vrsta Dačićeve ponude Vučiću i vid upozorenja da može da pokvari planove naprednjacima i Nikoliću“, napominje Vukadinović.
Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS, međutim kaže da Dačić nije još formalizovao svoju kandidaturu, a da je Dragan Marković Palma samo ponovio ono što su socijalisti aklamacijom i aplauzima zdušno već podržali.

„Kada dođe vreme, mi ćemo vrlo ozbiljno razmotriti pitanje predsedničkih izbora u Srbiji. U fokusu našeg interesovanja sada je pitanje formiranja vlade. Jedno je nesporno – Dačić ostaje jedan od najjačih i najiskusnijih potencijalnih kandidata i za mesto ministra, kao i za mesto predsednika“, kaže Vukomanovićeva i dodaje da on za razliku od nekih političara ume da odbije“ ponudu koja se ne odbija „.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari