Dačić preneo ministrima Višegradske grupe ogorčenje zbog napada na Kosovu 1Ivica Dačić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Arhiva)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas je na sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi učesnicima preneo zabrinutost Srbije zbog događaja na Kosovu i njenu rešenost da zaštiti svoj narod ukoliko to bude potrebno.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uz „veliku zabrinutost i ogorčenje Srbije zbog napada prištinskih policijskih snaga bezbednosti i specijalnih jedinica na sever Kosova“ Dačić je rekao da EU i zapadni partneri „moraju da preduzmu sve mere da se kosovske snage bezbednosti što pre povuku sa severa Kosova“.

„Dakle preneo sam stav predsednika Vučića, koji je jednoglasno podržan i u Skupštini Srbije, i stav Vlade – a to je da Srbija neće dozvoliti maltretiranje i napad na svoj narod koji živi na KiM“, rekao je Dačić.

Većina učesnika skupa, kako se navodi u saopštenju, izrazila je veliku zabrinutost „uključujući i Angelinu Ajnhorst koja je rekla da ju je predsednik Vučić zvao sa željom da ona prenese ostalim faktorima, obzirom da je ona posrednik u dijalogu, da je Srbija čvrsto rešena da zaštiti svoj narod na KiM“.

Dačič je ocenio da ovakvi incidenti udaljavaju od suštine dijaloga i ponovio da Srbija želi da se dijalogom pronađe kompromisno rešenje i da se učini nešto dobro za narode u regionu.

„Šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma, koji je proglašavan istorijskim, a imamo jedan za drugim nove incidente koji pokrivaju tragove njegovog nesprovođenja, kao što je implementacija i formiranje ZSO, kao i ovaj dogovor o tome na koji način bezbednosne snage mogu da dolaze na sever Kosova – uz obaveštavanje KFOR-a i lokalnih gradonačelnika iz redova srpskog naroda“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari