Dačić: Pritisci da se prizna Kosovo 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se vrše ogormni pritisci na sve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da to redovno, na svakih nekoliko meseci, čine „neke velike zemlje“.

Dačić je na konferenciji za štampu rekao da će Srbija činiti sve što može da bude u stalnoj komunikaciji sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi one ostale pri tom stavu.

Dačić je rekao i da prištinski minsitar spoljnih poslova obilazi sve te zemlje ne bi li promenile stav, a nedavno je u tom cilju kao privatno lice boravio i na samitu karipskih država i susreo se sa predstavnicima svih država članica koje nisu priznale Kosovo.

Da sam ja otišao, bio bih tema za naslovne strane. Ovde nije reč o političkom turizmu,  konstatovao je on.

Dačić je najavio da će sledeće sedmice biti na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti podnet izveštaj o situaciji na Kosovu.

Priština želi da otera UN i UNMIK sa Kosova, da se prvo ukinu sednice Saveta bezbednosti i u tome je podržava nekoliko zemalja, upozorio je on.

Prema rečima Dačića, Priština to demonstrira ne želeći da na sednicama Saveta bezbednosti na kojima se podnosi izveštaj učestvuje na najvišem nivou, nego šalje svog predstavnika u SAD Vljoru Čitaku, i tako „pokušava da minimizira status Kosova onako kako je predviđeno rezolucijom 1244“.

Dačić je najavio i da će 2. i 3. septembra u Bratislavi učestvovati na sastanku ministara soljnih poslova članica EU i zemalja kandidata, po takozvanoj gimnih formuli, a da su i tu pokušali da pozovu Kosovo, iako nema formalnog razloga, jer nije kandidat za članstvo.

Gde god mogu, oni bi da proguraju Kosovo, ukazao je on.

Dačić je rekao i da će sredinom septembra u Venecueli biti održan samit Pokreta nesvrstanih, a nakon toga u Njujorku generalna debata u Generalnoj Skupštini UN, i delegaciju Srbije predvodiće premijer Aleksandar Vučić.

On je rekao i da za posetu ruskog premijera Dimitrij Medvedeva još nije tačno preciziran datum, koji će se znati tek nakon sednice međudržavnog rusko-srpskog komiteta, krajem septembra ili početkom oktobra.

Dačić je najavio i posetu Vučića Francuskoj sredinom sledećeg meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari