Dačić: Protiv formiranja vojske Kosova 1Foto: EPA/YANNIS KOLESIDIS (arhivska fotografija)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da se Srbija apsolutno protivi formiranju vojske Kosova, ukazujući da to vodi ka ugrožavanju stabilnosti i bezbednosti na Kosovu.

To je u suprotnosti sa aktuelnim međunarodnim pravnim poretkom i Rezolucijom 1244 koja vidi Kfor kao jedini oblik oružanog prisustva, rekao je Dačić i upitao čemu bi te snage služile pored Kfora, osim za neke eventualne sukobe.

To čine snage koje žele da se potkopa mogućnost za dolaženje do nekog trajnog rešenja, ocenio je Dačić posle učešća na konferenciji o Ciljevima održivog razvoja Agenda 2030.

Videli ste da NATO i SAD, bez obzira što neki od njih imaju simpatije prema kosovskoj nezavisnosti, ne podržavaju ovaj način formiranja vojske i misle da to treba da se radi kroz ustavne promene, a toga nema bez saglasnosti Srpske liste, ukazao je Dačić.

Svi su ovih godina govorili da treba da se pronađe rešenje za problem Kosova, a kada se dijalog pokrenuo u procesu traženja trajnog rešenja svi se trude da ga opstruišu. Kao da su očekivali da će se on završiti priznanjem Kosova sa srpske strane, naglasio je on.

Dačić je ocenio da se iz raznih država čuje da Srbija može da dobije samo Zajednicu srpskih opština na severum, a pošto je vlast stabilna može to „da proda svojim građanima“.

Poručujem im da ne pričaju gluposti, od toga nema ništa. Ako neće rešenje u kojem će Srbija nešto dobiti, ako neće kompromis, onda će to ostati nerešeno pitanje, ocenio je Dačić.

Siguran sam da će se broj država koje priznaju Kosovo smanjivati, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari