Dačić: Radimo na onome što nas spaja 1Foto: EPA-EFE/Koča Sulejmanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je prilikom otvaranja izložbe povodom 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Finskom rekao da su odnosi naših zemalja prolazili kroz teška vremena i bili suočeni sa brojnim izazovima, ali ih je i pored toga odlikovala stalna spremnost da zajednički radimo na onome što nas spaja.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo zbog toga što danas, zajedno sa ministrom Pekom Havistom, otvoramo izložbu povodom 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Finske. Ovom prilikom vam zahvaljujem na prisustvu i želji da zajedno obeležimo ovaj značajni jubilej“, rekao je Dačić u svom govoru.

Dačić je rekao da o odnosima dve zemlje na najslikovitiji način svedoče izloženi dokumenti i fotografije i zahvalio je arhivarima obe zemlje na uloženom trudu da pronađu, sačuvaju i predstave izložene eksponate.

„Nekada su se naši stavovi i razlikovali, ali uzajamna želja i spremnost da istinski razumemo jedni druge pomogla nam je da iz godine u godinu gradimo sve bliže odnose. Sada, 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, jedni drugima smo pouzdani partneri i iskreni sagovornici“, naveo je Dačić.

On je trenutne bilateralne odnose dve zemlje ocenio kao „veoma dobre“, dok je, kako je rekao, politički dijalog intenzivan o čemu, između ostalog, svedoči i današnja poseta ministra Havista Beogradu. Dačić je poručio da je želja Srbije da se nastavi sa razvijanjem saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno u oblastima privrede, obrazovanja, zaštite životne sredine, kao i da identifikujemo nove oblasti saradnje od kojih bi građani naše dve zemlje imali koristi. Dačić se zahvalio na podršci i pomoći koju Finska pruža Srbiji u procesu evrointegracija.

„U periodu kada Evropska unija (EU) prolazi kroz proces unutrašnje transformacije i kada neke druge teme dominiraju na agendi država članica, Finska nastavlja aktivno da radi na politici proširenja, što je nama od neizmerne važnosti i na čemu smo joj duboko zahvalni“, istakao je Dačić.

On je rekao da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije, koja će nastaviti da ulaže maksimalne napore da sprovede sve neophodne reforme.

„Srbija je zahvalna na prilici da blisko sarađuje sa Finskom tokom njenog predsedavanja Evropskom unijom, u drugoj polovini ove godine“, istakao je Dačić.

Pri kraju obraćanja, on je poručio da je uveren da će u budućnosti bilateralni odnosi nastaviti da se razvijaju u obostranom interesu, kao i u to da će zajedničkim radom slaviti nove jubileje u narednim decenijama.

„Želim da nove stranice zajedničke istorije ispišemo velikim uspesima, plodotvornim rezultatima rada i iskrenim prijateljstvom. Živelo prijateljstvo Srbije i Finske“, zaključio je Dačić.

Havisto je rekao da su se odnosi između dve zemlje oduvek odlikovali uzajamnim poštovanjem, izrazivši zadovoljstvo što može da kaže da su odnosi Srbije i Finske danas odlični.

On je naveo da kada se govori o sadašnjem trenutku, najznačajniji projekat na kome se radi jeste proces proširenja Evropske unije. Proširenje EU je važan instrument za unapređenje stabilnosti, mira i dobrostanja na tlu Evrope, rekao je Havisto i dodao da Finska podržava pristupanje Srbije EU i da taj proces najviše zavisi upravo od Srbije.

Izložba „Beograd- Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa“ prikazuje istoriju odnosa dve zemlje kroz zvanične dokumente koji su obeležili najvažnije događaje. Poseban fokus izložbe je na prijateljstvu dva predsednika, Josipa Broza Tita i Urha Kekonena. Predsednik Kekonen je četiri puta posetio Jugoslaviju, dok je Tito dva puta bio u Finskoj. Izložba će biti otvorena do kraja oktobra 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari