Dačić sa Lavrovim: Saradnja se razvija u svim pravcima 1Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov ocenili su danas u Moskvi da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da se saradnja razvija u svim pravcima, prenosi Sputnjik.

Lavrov je rekao da se nedavno u Njujorku sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je „Vučić potvrdio sve sporazume postignute na najvišem nivou“.

On je podsetio da predstoji zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i ocenio je da „robna razmena između dve zemlje održivo raste“.

Lavrov je rekao i da se očekuje da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković početkom oktobra učestvuje na Međuparlamentarnoj skupštini u Sankt Peterburgu.

Šef ruske diplomatije je takođe istakao da su dva ministarstva u stalnom kontaktu i da čvrsto sarađuju u okviru organizacija Ujedinjenih nacija i solidarno glasaju za najvažnije rezolucije u okviru Generalne skupštine UN.

Uoči sastanka sa Dačićem, Lavrov je konstatovao da je zadovoljan odnosima Rusije i Srbije, koji se razvijaju u svim pravcima, ali da će na današnjem sastanku razmotriti kako se ta saradnja može još više unaprediti.

Dačić je rekao da se nastavljaju sve aktivnosti između dve zemlje, a da će idućeg meseca u Srbiji biti održan Međuvladin komitet za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Prema njegovim rečima, još nije odlučeno da li će redovno zasedanje Međuvladinog komiteta biti održano u Beogradu ili Novom Sadu.

Naš cilj je da se poveća robna razmena. Ona je veća od dve milijarde evra, ali mi smatramo da ona može biti još veća, rekao je Dačić

Dačić je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i Lavrovu na doslednoj podršci koju Rusija pruža Srbiji u najvažnijim pitanjima, teritorijalnoj celovitosti i nezavisnosti.

Dačić je najavio da će sledeće godine biti obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje i da će tim povodom biti organizovani određeni događaji, navodi Sputnjik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari