Članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na „Zapadni Balkan: da li je EU i dalje faktor privlačenja?“ koji se održava u okviru Bledskog strateškog foruma.

Do sada smo bili svedoci da perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi, ali i podsticaj pomirenju i regionalnoj saradnji na Balkanu, rekao je Dačić.

On je, međutim, ukazao da Evropska unija, suočavajući se sa sve vidljivijim posledicama ekonomske i migracione krize, Bregzita i rastućim izazovom terorizma, rizikuje da u očima javnosti, sopstvenih članica, tako i kandidata, izgubi svoju privlačnost.

Dodatno, politika uslovljavanja neretko se sprovodi bez dovoljno političkog razumevanja, čime se u javnosti država kandidata stvara utisak neravnopravnog odnosa, a postavljeni uslovi izgledaju kao „pokretna meta“, smatra Dačić.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Dačić ocenio da je važno očuvati dinamiku u procesu evropskih integracija vrednovanjem rezultata.

Dačić smatra da je Srbija proteklih godina nedvosmisleno pojkazala da je posvećena evropskim vrednostima i to aktivnom politikom u procesu pomirenaj na Zapadnom Balkanu i sprovođenjem reformi.

U ovom trenutku je teško reći kako će izgledati EU u trenutku kada Srbija završi svoj pregovarački proces, rekao je Dačić.

On je poručio i da želi da veruje da će države članice EU naći dovoljno snage da sačuvaju sve prednosti zajedništva, kako bi se evropskom projektu udahnula nova snaga koja bi ga učinila dodatno privlačnim za države kandidate.

Moj je utisak da se u proteklim godinama, usled razloga koje sam već spomenuo, nekako zaboravio osnovni razlog zbog kojeg su se države Evrope, nakon stravičnog Drugog svetskog rata, odlučile na zajedničko delovanje, ukazao je Dačić.

Mir u Evropi nema cenu, najvažniji interes koji mora ostati očuvan u budućnosti je mir u Evropi i sve promene u arhitekturi zajedničke evropske kuće moraju biti usmerene u tom pravcu, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari