Dačić: Sastanak sa parlamentarcima 1Foto: Ministarstvo spoljih poslova

Srbija za unapređenje odnosa sa Kanadom, a posebno političkog dijaloga na visokom nivou i pozvao ih da posete Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u Otavi, na sastanku sa predsednicima oba doma Parlamenta Kanade, predsednikom Senata Džordžom Fjurijem i predsednikom Donjeg doma Džefom Reganom.

Susret je bio prilika za otvoren razgovor o srpsko-kanadskim odnosima kao i većem broju pitanja poput kanadske podrške evrointegracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu Zapadnog Balkana i odnosima sa NATO, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Danas će u kanadskom parlamentu biti inaugurisan novi saziv Parlamentarne grupe prijateljstva Srbija – Kanada koju čine 16 senatora i parlamentaraca što predstavlja srpski kokus u Kanadi, navodi Ministarstvo.

U godini u kojoj se proslavlja 75 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje ključno će biti finalizovanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju i početak vizne liberalizacije, piše u saopštenju.

Dačić se susreo i sa kanadskim ministrom za imigraciona, pitanja izbeglica i državljanstvo Džonom MekKalumom i tom prilikom su i zvanično pokrenuti razgovori na političkom nivou dveju strana o početku liberalizacije viznog režima kao i ukidanju restrikcija koje važe za pripadnike administracije nekadašnje SRJ.

Na sastanku je zaključeno je da se radi o problematici koja zahvata nadležnosti više resora – inostranih poslova, unutrašnjih poslova i imigracije i da su potrebni razgovori nadležnih ekspertskih timova.

Sa naše strane potvrđena je spremnost da se u narednom periodu u obezbeđivanje političke podrške uključe i parlamentarne grupe prijateljstva koje postoje u srpskom i kanadskom parlamentu, piše u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari