Dačić: Sastanak sa srpskim predstavnicima u BiH u četvrtak 1Foto: Stefana Savić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je večeras da će u četvrtak u Beogradu biti održan sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića sa liderima Srba iz BiH na kojem će se razmotriti aktuelna situacija i dalji koraci.

Dačič je novinarima rekao da je tema večerašnjeg sastanka, čiji su učesnici bili Nikolić, Vučić, ministri unutrašnih poslova i pravde Nebojša Stefanović i Nela Kuburović, bila situacija u regionu koja se tiče bezbednosti i stabilnosti, prenosi FoNet.

Nikolić je pozvao Vučića na hitan sastanak povodom situacije u regionu i određenih odluka o BiH i Republici Srpskoj, koje imaju odraza na ceo region, pa i na Srbiju, izjavio je Dačić. Prema njegovim rečima, dogovorene su, preduzimaće se i već se preduzimaju mere na zaštiti nacionalnih i državnih interesa Srbije.

Građani Srbije mogu da budu spokojni. Ničim neće biti ugrožena bezbednost i stabilnost u zemlji i, nadamo se, čitavom regionu. Mi smo vitalno zainteresovani da sačuvamo bezbednost i stabilnost u regionu, zaključio je Dačić.

Premijer Vučić se nije obratio novinarima.

Savet za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini je danas pozvao vlasti Republike Srpske da odustanu od referenduma.

Jovanović: Nikolić i Vučić da se založe protiv referenduma

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je večeras da Srbija mora da utiče da se referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, odloži i tako zaustavi „sarajevski i banjalučki nacionalizam koji stoje iza njega“.

„Pozivam predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića da se založe da se najavaljeni referendum odloži. Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, organizovanjem referenduma, koji krši poredak Bosne i Hercegovine, dovodi u pitanje mir između Srba i Bošnjaka“, rekao je Jovanović.

Dveri: Puna podrška referendumu u RS

Srpski pokret Dveri pruža punu podršku održavanju referenduma u Republici Srpskoj 25. septembra. Obeležavanje Dana i Krsne Slave Republike Srpske predstavlja jedan od najznačajnijih simbola Republike Srpske i ne sme se dozvoliti da bilo ko dovodi u pitanje njihovo proslavljanje, saopšteno je večeras iz ove partije.

„Zajednička današnja izjava ambasadora Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH, kojom su pozvali vlast Republike Srpske da ne održi zakazani referendum, doneta je bez saglasnosti Ruske Federacije i nema nikakvo pravno dejstvo. Pozivamo vodeće predstavnike vlasti u Srbiji da se odupru pritiscima iz određenih međunarodnih krugova koji ih nagovaraju da se distanciraju od referenduma u RS i sve učine kako bi referendum bio onemogućen“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari