Dačić se zahvalio Bocan Harčenku na pomoći Rusije u borbi protiv korone 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio se danas u razgovoru sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom na pomoći koju je Rusija uputila Srbiji u borbi sa korona virusom kroz donaciju medicinskih sredstava i opreme.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić se posebno zahvalio na humanitarnoj pomoći koja je prošle nedelje stigla u Srbiju a koju je uputio „Ruski fond mira“ na čijem je čelu Leonid Slucki, predsednik Komiteta za medjunarodne poslove ruske Dume.

Šef srpske diplomatije je istakao i značaj dolaska ruskog ekspertskog tima u Srbiju, koji je, prenoseći iskustvo našim službama, dao važan doprinos u borbi protiv korona virusa.

Ambasador Bocan-Harčenko je preneo izraze zahvalnosti šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova za pomoć koju je Srbije pružila u vraćanju ruskih državljana humanitarnim letovima koje je organizovala Vlada Srbije.

Razgovarano je o merama preduzetim u borbi sa pandemijom korona virusa, kao i o planovima za popuštanje uvedenih restrikcija i pripremama za nastavak saradnje nakon izlaska iz krize.

Bilo je reči i o realizaciji ranije planiranih poseta zvaničnika dve zemlje kada se za to steknu uslovi, kako bi se očuvala dinamika kontakata na visokom i najvišem nivou.

Razmenjena su mišljenja o prošlonedeljnoj video sednici Saveta bezbednosti o radu UNMIK, a Dačić je još jednom zahvalio na principijelnoj podršci Rusije u vezi sa pitanjem Kosova.

Sagovornici su se saglasili da su uzajamna pomoć i solidarnost koje su dve bratske i prijateljske zemlje pokazale i u ovim teškim vremenima, dokaz izuzetnih odnosa i saradnje Srbije i Rusije, koje je ova kriza, kako je saopšteno, samo ojačala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari