Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nije na njemu da govori o tome, a još manje o istupima ministara, naši ambasadori u svetu ne komentarišu istupe ministara. Postoje kanali komunikacija, to se ne radi kroz medije, rekao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.
Uz konstataciju da je general Vladimir Lazarević odslužio kaznu, Dačić je rekao da je Ramuš Haradinaj kosovski premijer koji će tek da je odsluži, dok se hrvatski general Ante Gotovina, oslobođen optužbe za ratne zločine, sprema za predsednika Hrvatske, a odlobođen je i Naser Orić.

Dačić je rekao da takve izjave Aleksandra Vulina ne mogu da ugroze odnose Srbije i SAD.

Lazarević i svi ostali koji su odslužili kazne su građani kao svi drugi. Ako su bili krivi, a sud je rekao da jesu, to su odslužili i nigde nije zabranjeno da se ti ljudi uključuju u procese ili daju izjave, rekao je Dačić.

Govoreći o prošlonedeljnom susretu američkog i ruskog zvaničnika u Beogradu o situaciji u Ukrajini, Dačić je rekao da je Srbija pružala samo logističku podršku, ali nije bila uključena u sadržaj razgovora, pa ne može da komentariše da li je ostvaren napredak.

Razgovor je trajao šest sati, mi smo obezbedili mesto i svi su bili zahvalni na gostoprimstvu. To je važno zbog uloge i spoljnopolitčkog položaja Srbije i sa takvom praksom bi trebalo nastaviti i u drugim slučajevima, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija svojim građanima zabranjuje učešće u ratnim sukobima bilo gde, pa i u Ukrajini.

Sve zakonske odredbe koje se odnose na borce koji ratuju u inostranstvu odnosiće se i na one koji se bore u Ukrajini, rekao je Dačić i naglasio da Srbija ne podržava nigde učešće državljana Srbije i prema njima će biti preduzete sve zakonske norme.

Dačić je istakao i da pitanje statusa zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru nije rešeno zbog toga što postoje veliki pritisci i što se to pitanje politizuje.

Mi ne želimo da to pitanje postane predmet politčkih sporova. Treba da se reši na način kako je to uobičajeno i u skladu sa Bečkom konvencijom i nadam se da će se to brzo rešiti, rekao je on.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i najava Ramuša Haradinaja da će insistirati da se uključe SAD, Dačić je rekao da se ne može komentarisati svaka izjava kosovskih zvaničnika namenjena unutrašnjoj upotrebi.

O formi u kojoj se dijalog vodi neće se razgovarati na takav način. Ako neko razmišlja o direktnom učešću SAD, poznato je da je rezolucijom Generalne skupštine UN dijalog prebačen na Evropsku uniju. Mi smo za to da se vrati u UN, ali nismo mi tu da kočimo, već da podstaknemo dijalog, smatra Dačić.

Prema njegovim rečima, Federika Mogerini će nastaviti svoj posao jer Evropska unija ima interes da zapadni Balkan postane njen deo zato što je bolje da ovaj region bude deo rešenja problema, a ne problem.

Komentarišući pismo predsednika Kosova Hašima Tačija albanskom predsedniku da se građanima Kosova i Metohije odobre albanski pasoši, Dačić je rekao da to govori da i dalje postoje ideje o što bližem povezivanju Prištine i Tirane.

Ne bih da kažem, ali liči malo i na stvaranje jedne države, napomenuo je Dačić.