Još je neizvesno da li će zajedno sa beogradskim izborima, koji će biti održani 16. marta, biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori . Na to pitanje juče nisu želeli da odgovore ni predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić , ali ni prvi vicepremijer Aleksandar Vučić.

Vučić, kako kaže, ne želi da spekuliše da li će biti raspisani parlamentarni izbori, dok Dačić ocenjuje da se izbori raspisuju onda kada je nemoguće da stranke vladajuće koalicije rade zajedno, a to nije slučaj kada je reč o koaliciji koja čini Vladu Srbije. I jedan i drugi navode da je Vlada koncentrisana na ono što će se danas dešavati u Briselu.

Lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade napominje da će se eventualnim raspisivanjem izbora baviti za nekoliko dana, budući da je pred Srbijom danas važan dan u sedištu EU.

„Socijalisti nisu kočničari reformi, već su, naprotiv, uvek bili predvodnici reformskih procesa, tako da to pitanje ne može biti izgovor za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora“, istakao je premijer Dačić gostujući na TV B92. On je ponovio i da se izbori raspisuju onda kada je nemoguće da stranke vladajuće koalicije rade zajedno, a to nije slučaj kada je reč o koaliciji koja čini Vladu.

Slične stavove ima i Dačićev koalicioni partneri iz PUPS. „Ogroman posao i ogromni problemi , čije rešavanje je hitno potrebno, jesu pred nama i ne mogu da čekaju završetak još jednog izbornog ciklusa. Osim toga, ne postoji nijedan Ustavom propisani uslov zbog koga bi izbori bili raspisani. Vladajuća koalicija u parlamentu ima većinu i Vlada nesmetano funkcioniše“, kaže za Danas Momo Čolaković, potpredsednik PUPS. Čolaković negira i pisanje pojedinih medija da će PUPS socijaliste zameniti naprednjacima.

Ivan Bauer , funkcioner SDPS , međutim, smatra da je svako rešenje bolje od trenutnog stanja neizvesnosti i nagađanja da li će parlamentarnih izbora biti ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari