Dačić: Spoljnopolitička saradnja prioritet Srbije 1Foto: EPA/ Filip Singer

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na specijalnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Istanbulu.

Domaćin Republika Turska, kao aktuelni predsedavajući Organizacijom.

-Izuzetna mi je čast da se obratim ovom visokom skupu u ime Vlade Republike Srbije. Dozvolite mi, najpre, da se zahvalim našem domaćinu, potpredsedniku Vlade Republike Turske Tugrulu Turkešu na toplom gostoprimstvu koji nam boravak u Turskoj čini dodatno prijatnim. Istovremeno, ovo je i prilika da čestitam Vladi Republike Turske na efikasnom i plodonosnom predsedavanju u prethodnih šest meseci, istakao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, naglašavajući da je Republika Srbija prepoznala značaj i podržala prioritete turskog predsedavanja i sa zadovoljstvom konstatuje da je iza nas jedno korisno polugodište u delovanju Organizacije.

Šef srpske diplomatije Ivice Dačića na današnjem specijalnom sastanku Saveta šefova diplomatija BSEC-a rekao da je regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. U tom smislu, Republika Srbija podržava svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa.

Utisak je da naše zemlje teže jačanju intenziteta saradnje, na bazi uzajamnih interesa, a Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža jedinstven pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu, istakao je Dačić.

U skladu sa odrednicom „ekonomska saradnja“ u imenu naše Organizacije, neophodno je da ona kroz povezivanje privrednih subjekata istovremeno ima ulogu nosioca stabilnog i održivog razvoja u ovom delu sveta. Ekonomska dimenzija saradnje ima ulogu značajnog, a vrlo često i krucijalnog elementa povezivanja zemalja regiona. Imajmo, pri tome, u vidu strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj regiona Crnog mora koji kao takav predstavlja veliki razvojni potencijal. Organizacija treba da koristi taj potencijal kako bi zemlje članice zajednički doprinele ostvarenju ciljeva svetskog i opšteg značaja, kakvi su ciljevi održivog razvoja zapisani u agendi UN-a do 2030. godine. Podsećam da se BSEC, preko svojih 12 radnih grupa i radnih tela, između ostalog, aktivno bavi i ciljevima održivog razvoja, kazao je Dačić. 

Na kraju sastanka Dačić je izrazio želju da ukaže na činjenicu da je suštinski sav da je njihov rad usmeren na poboljšanje standarda građana, a da je jedini recept za to jačanje saradnje zemalja članica u oblastima od zajedničkog interesa, kao i jačanje veza i solidarnosti naših država u ovom turbulentnom vremenu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na marginama današnjeg specijalnog sastanka Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, sastao se sa ministrom inostranih poslova Rumunije Teodorom Meleskanuom.

Dačić je pozvao rumunskog kolegu da poseti Srbiju, a Meleskanu je predložio održavanje trilateralnog susreta Rumunije, Srbije i Bugarske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U razgovoru su potvrđeni izuzetno prijateljski odnosi dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari