Dačić: Sprečiti dalja priznanja Kosova 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, na Samitu Frankofonije na Madagaskaru, da je Kosovo pre dve godine primljeno kao posmatrač u tu organizacuju, a Srbiji je veoma važno da spreči dalja nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Frankfonija je veoma važna organizacija, pre svega za multilateralno delovanje Srbije, jer okuplja 80 zemalja, od čega je 59 stalnih, a 21 je zemlja posmatrač, rekao je Dačić.

Za nas je bitno prisustvo velikog broja najviših funkcionera, od predsednika Francuske Fransoa Olanda do predsednika Vijetnama, kao i predsednika velikog broja afričkih zemalja i ministara spoljnih poslova iz celog sveta, napomenuo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srbija u prošlosti veoma često nije bila ni prisutna na ovakvim skupovima, a došao sam avionom u kome je bio i takozvani ministar spoljnih poslova Kosova Hodžaj, a očekuje se i dolazak takozvanog predsednika Kosova Hašima Tačija, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, to znači da oni veliku nadu polažu upravo u razgovore sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Moja glavna aktivnost će biti bilateralni sastanci kako države koje ne priznaju Kosovo ne bi menjale svoje pozicije, a moguće je i da neke zemlje možda promene svoju poziciju u obrnutom smeru, predočio je Dačić.

Dačić je tokom dana imao niz bilateralnih susreta, a između ostalog sastao se i sa ministarkom inostranih poslova Madagaskara, koja je insisitrala da Srbija bude prisutna na ovom skupu, jer je njena zemlja, koja nije priznala Kosovo, izložena velikim pritiscima.

Narednih dana očekujem više od 20 bilateralnih susreta sa svojim kolegama iz sveta, rekao je Dačić, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari