Dačić: SPS nije predstavnik Rusije u Srbiji 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) nije predstavnik Rusije u Srbiji, a rekao je i da se danas otkazana poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu nije mogla tumačiti kao podrška toj stranci.

Povodom toga što je Lavrov u četvrtak trebalo da održi govor u Skupštini Srbije, Dačić je u emisiji „Pravi ugao“ Radio televizije Vojvodine rekao da bi to bio izraz poštovanja prema Skupštini, a ne „ruska usluga“ njemu i SPS.

„To (govor u Skupštini) je deo protokola i zajednički plan Lavrova i Vučića“, predsednika Srbije, kazao je Dačić.

On je naveo da je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko prvi strani zvaničnik s kojim se sastao po svom izboru na novu funkciju jer mu se Bocan-Harčenko „prvi obratio“ i „tražio da dođe, da mi preda čestitku Lavrova i da mi najavi njegovu posetu Skupštini“.

Naveo je da ga Bocan-Harčenko nije pitao da li to što on više nije šef diplomatije i što funkcioner SPS Aleksandar Antić više nije ministar energetike, znači da se Srbija udaljava od Rusije.

Dačić je dodao da se posle izbora za predsednika Skupštine „prvo čuo s turskim ministrom spoljnih poslova“.

Dvodnevna poseta Lavrova Beogradu otkazana je danas. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je Lavrov otišao u izolaciju jer je od korona virusa obolela osoba s kojom je bio u kontaktu i da je zbog toga odložio sve posete.

Dačić je negirao da je premeštanjem na mesto predsednika Skupštine Srbije „kažnjen“ zbog toga što se borio za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i odbacio ideju da Srbija vodi novu politiku prema rešavanju kosovskog pitanja.

Povodom izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da Srbija i Kosovo što pre treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, Dačić je rekao da to „nije moguće onako kako EU zamišlja“.

„Borbe i bitke su pred Srbijom, ne samo oko Kosova, nego i oko pregovora sa EU, u svetlu različitih odnosa u svetu posle predsedničkih izbora u SAD, odnosa sa Rusijom i Kinom“, procenio je Dačić.

Novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je večeras da samo dva ministarska mesta njegove Socijalističke partije Srbije u novoj vladi ne znače distanciranje Srpske napredne stranke (SNS) od SPS i da tako mogu da misle samo oni koji smatraju da „ako nisi ministar, nisi ništa“.

„Znate ko tako misli u SPS: samo ko želi da bude ministar“, rekao je Dačić u emisiji „Prav ugao“ RTV Vojvodine.

Dačić je naveo da mu je čef države i SNS Aleksandar Vučić „poverio“ mesto predsednika Skupštine da bi „ojačao tu instituciju“ koja je u Srbiji „degradirana“, naglasivši da je on od devedesetih godina prošlog veka, prvi lider neke stranke koji je na čelu Skupštine.

„SPS je dobio drugu poziciju po značaju u državi. Ja ću biti prisutan u javnosti svaki dan, sa mogućnošću da govorim o svakoj temi. Dobili ste mikrofon, da tako kažem, ali ne kao do sada da pevate“, rekao je Dačić, aludirajući na to što je ponekad pevanjem zabavljao strane zvaničnike.

Govoreći o SPS u novoj vladi – Ministarstvo prosvete i jedno mesto bez portfelja, rekao je da će njegova stranka zauzimati i druge važne pozicije.

Naveo je da će dosadašnji ministar energetike Aleksandar Antić voditi kao direktor „jedno značajno državno preduzeće“, a na pitanje da li je kompetentan za to, Dačić je rekao da „neće biti direktor filharmonije već će raditi nešto čime se i do sad bavio“.

Rekao je da članstvo SPS ne zanima ko je ministar, već šta će biti sa strankom, a za sebe da je „garant opstanka“ SPS.

Govoreći o radu Skupštine, Dačić je rekao da mu je Vučić već tražio da se održi rasprava o Kosovu i da su se dogovorili o tome.

Takođe je naveo da treba razmotriti razne mogućnosti za rad Skupštine zbog epidemije, eventualno i onlajn sednice.

Na pitanje da li smatra da u dijalogu vlasti i opozicije treba da budu i stranke koje su bojkotovale junske izbore – Demokratska stranka i Udružena opozicija Srbije, on je odgovorio da bez toga dijalog ne bi imao efekta i da u njemu svi treba da učestvuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari