Dačić: Srbija bi mogla da promeni stav o imenu Makedonije 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesko, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije.

„Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesko, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku (Aleksandru) Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko Kosova u Unesko, ima u vidu poziciju Evropske unije“, istakao je Dačić za Tanjug, a prenosi RTS.
Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Ime te države je predmet sporenja sa Grčkom, koja osporava naziv Makedonija.

Dačić ukazuje da je najava zvaničnog Skoplja da će u glasanju za članstvo Kosova i Metohije u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, „direktno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera Zaeva, da će Makedonija biti uzdržana“.

Dačić je izjavio danas da je nedvosmisleno ustanovljeno, sa jasnim dokazima, pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Srbiji kao i prema Ambasadi Srbije u Skoplju u čemu je prisutan i strani faktor.

„Mi smo juče obavestili Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije da smo povukli celokupno osoblje ambasade Republike Srbije u Makedoniji na hitne konsultacije u Beogradu zato što je nedvosmisleno ustanovljeno, sa jasnim dokazima pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Republici Srbiji u celini i našoj ambasadi u čemu je pristan i strani faktor“, rekao je Dačić u video izjavi koju je dao samo sa agenciju Tanjug iako je bilo najavljeno saopštenje za sve medija iz Ministarstva spoljnih poslova a vezano za povlačenje diplomata, prenosi N1.

Kako navode, Dačić je, u izjavi Tanjugu rekao da će Srbija preduzeti mere da se pripremi za rad u takvom okruženju, da zaštiti svoje interese i da preispita svoju osposoblčjenost i kapacitete za obavljanje posla u takvim uslovima.

„Već sledeće nedelje posle sastanaka koje ćemo ovde imati, a imaćemo sastanak sa predsednikom Vučićem deo našeg osoblja će biti vraćen a ambasador će biti vraćen kasnije kada zavrsimo sve konsultacije u Beogradu“, najavio je srpski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, o ovom slučaju je razgovarao jutros sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

„Želimo dobre odnose sa Makedonijom, želimo da gradimo dobre odnose ali naša je obaveza da zaštitimo naše interese i u skladu sa tim ćemo primenjivati osnovne diplomatske principe u međunarodnim odnosima“.

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU

Vlada Makedonije saopštila je da će, prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesku, imati u vidu poziciju većine zemalja članica Evropske unije.

Pojedini mediji javili su da je osoblje ambasade Srbije povučeno zbog eventualnog budućeg glasanja Makedonije o članstvu Kosova u Unesku.

Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama. Kada postoje osetljiva pitanja između naših suseda, Makedonija će uvek slediti interese države zasnovane na dobrosusedstvu i unapređivanju regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanju u sporove među državama, navodi se u saopštenju vlade u Skoplju, prenosi RTS.

Ovo saopštenje predstavlja odgovor makedonskih vlasti na pisanje medija o razlozima povlačenja osoblja iz ambasade Srbije u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari