Dačić: Srbija će nastaviti aktivnosti na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srbija će nastaviti aktivnosti na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, izjavio je danas novinarima ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), rekao je na pres konferenciji povodom potpisivanja koalicionog sporazuma SPS sa Jedistvenom Srbijom Dragana Markovića Palme da su predsednik Srbije Vučić i on imali veoma intenzivnu nedelju, koja je donela vrlo značajne rezultate za Srbiju, što pokazuje, kako je rekao, „jedinstvo državne politike“.

On je istakao njegovu posetu Kini, kao podršku prijateljskoj zemlji u teškom vremenu, naglašavajući da je on prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio tu zemlju posle izbijanja epidemije korona virusa.

Dačić je naglasio značaj posete predsednika Vučića Vašingtonu, kao najavu važnih i teških razgovora koji očekuju Srbiju u narednom periodu, sa Angelom Merkel ali i sa Vladimirom Putinom. Vučiću je, kako kaže, preneo najavu da će kineski predsednik posetiti Srbiju u septembru.

Dačić je posebno istakao da je predsednik Vučić tokom posete Sjedinjenim Državama ponovio čvrst stav da nema nastavka pregovora sa Prištinom dok se ne ukinu takse i da će Srbija nastaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

On je licemernim ocenio kritike Aljbina Kurtija da Beograd nastavlja sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova i pored najave delimičnog ukidanja taksi i podsetio na reakciju zvanične Prištine na, kako se pokazalo, netačnu informaciju da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova.

Dačić je podsetio i na sporazuma sa Albanijom o zajedničkom finansiranju kampanje za nova priznanja. On se zahvalio Sijera Leoneu na odluci da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Komentarišući izjavu lidera Dveri Boška Obradovića u kojoj on, kako je istaknuto, poziva na puč, Dačić je naglasio da tom izjavom ne treba da se bave političari, već nadležni organi.

On je dodao da je „nekima izgleda sve dozvoljeno“ i ocenio da opozicija nema snage i nema birače, a da je bojkot njihovo jedino rešenje jer znaju da ne izborima ne mogu ništa da urade. Dačić je najavio da danas putuje u Rusiju na sastanak Mešovitog komiteta za saradnju između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari