Dačić: Srbija će nastaviti da se zalaže za jačanje multilateralizma 1Foto: BETA/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da poštovanje međunarodnih institucija i međunarodnog prava, kao ključnih principa koji usmeravaju saradnju Jug-Jug predstavljaju najbolji odgovor za jačanje multilateralizma.

Dačić je u obraćanju na konferenciji Ujedinjenih nacija o saradnji „Jug-Jug“ u Buenos Ajresu rekao da je Srbija zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama koje učestvuju u tom procesu i da je posebno raduje zajedničko delovanje partnera iz razvijenih i iz zemalja u razvoju.

„Republika Srbija će i ubuduće nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma, sistema UN-a i međunarodne solidarnosti, uz poštovanje suverene jednakosti svih država članica“, rekao je Dačić.

Dačić se ponovo zahvalio „brojnim državama“ koje nisu priznale jednostrano proglašen nezavisnost Kosova i koje su dale podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, čime je po njemu pokazana privrženost principima međunarodnog prava, Povelji UN i rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da se Srbija dosledno pridržava stava da se sporna pitanja mogu rešavati „samo uz puno poštovanje navedenih principa i dokumenata, kroz dijalog čiji je cilj postizanje kompromisnih i trajnih rešenja“.

Dačić je rekao da ga raduje zajedničko delovanje partnera iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju i ocenio da je posebno važno što je u središtu pažnje konferencije sprovođenje Agende održivog razvoja do 2030, čija realizacija bi trebalo svet da učini „pravednijim, boljim i humanijim za sve“.

On je rekao da se time još jednom potvrđuje nezamenjiva uloga sistema UN kao globalnog foruma za rešavanje pitanja i izazova od univerzalnog značaja kao što su Ciljevi održivog razvoja, čijem ispunjenju pođednako teže zemlje u razvoju i razvijene zemlje.

Kako je rekao Dačić Srbija je posvećena sprovođenju svih ciljeva održivog razvoja, a kao prioritet izdvojio je iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti posebno među mladima, ekonomski rast, ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i osnaživanje položaja žena i devojčica.

Dačić je rekao da je Srbija spremna da sa svim partnerima, uključujući i institucije iz sistema Ujedinjenih nacija, civilno društvo i privatni sektor, učestvuje u iznalaženju najboljih odgovora na pitanja sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, ali i šira međunarodna zajednica.

On je rekao da samo na osnovu zajedničkog angažovanja i miroljubive saradnje, što su osnovni principi koji karakterišu saradnju Jug-Jug, Srbija i ostale zemlje regiona mogu da dostignu zajednički cilj stvaranja mirnog, stabilnog, održivog i prosperitetnog okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari