Dačić: Srbija i Gana treba da poboljšaju saradnju 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Gani da dve zemlje treba da poboljšaju saradnju i da prevaziđu razmimoilaženja oko kosovskog pitanja.

Posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i regionalnih integracija Gane Širli Bočvej, Dačić je rekao da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje bili „izvanredni“, a da su problemi nastali januara 2012. godine kada je Gana donela za Srbiju neočekivanu odluku da prizna nezavisnost Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ono što je naša molba za sve jeste da se ima u vidu da dijalog Beograda i Prištine i dalje traje i da je to veoma teško pitanje, pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Molimo sve zemlje da sačekaju kraj dijaloga, da do tada imaju statusno neutralnu poziciju i da poštuju rezultate tog dijaloga koji će biti iznet u Ujedinjenim nacijama“, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da Priština tvrdi da nema potrebe da se vodi dijalog, jer je 116 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, i ocenio da je to neistina, navodi se u saopštenju.

„U poslednje dve godine 13 zemalja povuklo je ranije odluke o priznanju Kosova. Kosovo nije uspelo da uđe u Unesko, Interpol, Ujedinjene nacije ili bilo koju drugu veliku međunarodnu organizaciju. To pitanje treba da prevaziđemo kako bismo mogli da ostvarujemo saradnju kakva i treba da bude između dve zemlje“, rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija, pošto je Gana priznala Kosovo, preinačila odluku i odustala od otvaranja ambasade u Gani, ali da je sada ponovo odlučila da ove godine otvori ambasadu u toj zemlji, dodaje se u saopštenju.

Kazao je, kako se navodi, da se ekonomska saradnja Srbije i Gane uglavnom zasniva na uvozu kakaoa iz Gane i da je to „svakako malo“ i dodao da saradnja može da bude poboljšana u oblasti kulture i obrazovanja, a da je u oblasti sporta dobra. Naveo je da je ekonomska razmena dve zemlje nekada bila 80 miliona dolara godišnje, a prošle godine svega 10 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari