Dačić: Srbija je uvek podržavala i razumela jevrejski narod 1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadorku Izraela u Beogradu Alonu Fišer Kam, povodom priprema za obeležavanje 70 godina od proglašenja Države Izrael, navodi se u saopštenju za medije.

U saopštenju se ističe da se obeležava i sećanja na važne stogodišnjice za Srbe i Jevreje – od kada je Srbija bila prva zemlja na svetu koja je priznala Balfurovu deklaraciju i prva nazvala buduću državu imenom „Izrael“ još 1917. godine, prepoznajući da je to put ka uspostavljanju države jevrejskog naroda, kao i na završetak Velikog rata, a u cilju daljeg intenziviranja prijateljstva i razumevanja Srbije i Izraela na dobrobit Srba i Jevreja. Srpska i izraelska diplomatija pamte danas, vrhunskog diplomatu Milenka Vesnića i dr Davida Albalu, srpskog patriotu i jevrejskog lidera koji su utabali stazu buduće države Izrael, time ovekovečivši i povezavši Srbe i Jevreje neraskidivim vezama.

Ministar Dačić je ukazao da je prvi srpski državnik i prosvetitelj koji je posetio Jerusalim bio Sveti Sava još 1229. godine.  Srbija je priznala građanska prava jevrejskog naroda odmah posle Berlinskog kongresa 1878. godine. Kralj Aleksandar I Karađorđević je regulisao položaj jevrejskog naroda Zakonom o jevrejskim verskim zajednicama iz 1929. godine. Kraljevi Petar I i Aleksandar I imaju svoje Memorijalne šume u Izraelu. Baba i deda osnivača cionizma i predsednika prvog Cionističkog kongresa Teodora Hercla rođeni su u Beogradu u Srbiji, piše u saopštenju.

Saopštava se da je šef srpske diplomatije naglasio da je Srbija uvek podržavala i razumela jevrejski narod, koji je nesebično polagao svoje živote za slobodu srpskog naroda u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom i Drugom svetskom ratu. Jevrejski narod je u Drugom svetskom ratu u narodno-oslobodilačkim redovima izgubio u borbi 1188 boraca, iznedrio 10 narodnih heroja i oko 14 vojnih generala koje Srbija pamti i zna sva njihova imena koja krase nazive pojedinih ulica i ustanova. Jevrejska hrabrost i stradanja u borbi za oslobođenje učvrstili su njihovu integrisanost i ugled u srpskom narodu o čemu svedoči i impresivan spomenik na ulazu u Jevrejsko groblje u Beogradu.

Ove godine obeležava se sedamdesetogodišnjica uspostavljanja države Izrael. Put do ovoga je bio dug i trnovit. Srbija razume Izrael, budući da i danas stojimo pred ozbiljnim izazovima. Kosovo je srpski Jerusalim, navodi se u saopštenju.

Danas je potrebno da Srbi i Jevreji budu vizionari i da zajedno radimo kako bi se dalje unapredili naši odnosi. Ovo dugujemo svojim slavnim precima, kaže se u saopštenju.

Na kraju razgovora, ministar Dačić uručio je ambasadorki dr Aloni Fišer Kam Nacrt programa obeležavanja velikih jubileja koje Srbija želi da obeleži u Jerusalimu sredinom maja meseca u čast Srba i Jevreja, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari