Dačić: Srbija kao izvoznik stabilnosti 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je urazgovoru obavestio šefa norveške diplomatije Bergea Brendea da Srbija želi da bude izvoznik stabilnosti u regionu i da se zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom.

Dačić je rekao da je Norveška za proteklih 15 godina donirala Srbiji više od 250 miliona evra, kako humanitarne, tako i razvojne pomoći.

Norveška je prijateljska zemlja sa kojom imamo veoma dobre i stabilne odnose. Podržaćemo Norvešku u izborima za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji će biti tek 2020. godine, ali mislimo dugoročno, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana za povećanje trgovinske razmene sa Norveškom, čija je vrednost prošle godine bila nešto veća od 50 miliona evra.

Norveška je za nas veoma važan partner, a Norvežani tvrde da je Srbija za njih „partner plus“, izjavio je Dačić i najavio da će u aprilu posetiti Oslo.

Brende je rekao da Norveška podržava evropski put Srbije i ocenio da je izvoz stabilnosti važan u regionu čiji su osetljivi delovi Kosovo i Bosna i Hercegovina.

Liderstvo Srbije u regionu je važno, konstatovao je Brende.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari