Dačić: Srbija ne sme da se odrekne prava na Kosovo 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne sme da se odrekne prava na Kosovo i dodao da država neće pristajati na ultimatume i ucene.

„Oni očekuju da mi prestanemo da se borimo za Kosovo, da ga priznamo kao nezavisnu državu koja pripada Albancima. Mi jesmo za dijaliog, jesmo za kompromis, ali moram da kažem u ime SPS-a, Jedinstvene Srbije, zajedno sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem, oduprećemo se svakom pritisku. Mi na ultimatume i ucene sigurno nećemo pristajati zato što mi nemamo drugu zemlju i drugi narod“, kazao je Dačić na svečanosti u Kraljevu povodom 30 godina od osnivanja SPS, a saopštila je stranka.

Najavio je da je njegova naredna aktivnost kao ministra spoljnih poslova Srbije put u Afriku, gde će sa državom, čije ime nije hteo da otkrije, pregovarati oko povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori, rekao je da se divi srpskom narodu koji živi u toj zemlji, i da „tolika ljubav“ koja se pokazuje prema Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i svetinjama SPC treba da bude primer za svakog Srbina.

U susret predstojećim lokalnim izborima, Dačić je naveo da socijalisti treba da budu hrabri, da rade u interesu države, da vode računa o principima socijalne jednakosti i pravde, „jer je patriotizam moralna i ustavna obaveza“.

„Ne bih mnogo da govorim o izborima koji nas čekaju. Ako neko ne zna ko je Ivica Dačić i šta sam do sada sve uradio, teško ću moći da mu objasnim u predizbornoj kampanji. Moramo da stvorimo razvijenu Srbiju, ali i socijalno pravednu Srbiju. Zato sam ponosan na sve što smo uradili proteklih 8 godina sa koalicionim partnerima, ali moramo da gledamo i za narednih 30 godina šta ćemo ostaviti onima koji dođu iza nas“, istakao je Dačić.

Potpredsednik SPS Djordje Milićević rekao je da je ta stranka vodeća partija levice u Srbiji, druga po snazi politička opcija na političkoj sceni Srbije i da su oni naslednici ideje koja je „znala da krvari za pravdu i jednakost“.

„Mogu da nas optužuju za svašta u proterklih 30 godina, ali nikada ne mogu da kažu da smo ikada bili protiv svoje države i svog naroda. I onda kada smo bili u poziciji opozicije nismo se ponašali kao ova današnja opozicija. Uvek smo bili na strani države i svojih gradjana. Srbija nam je najvažnija i najpreča. Ali moramo da se borimo za svoj identitet i moramo da se borimo za što bolji izborni rezultat“, kazao je Milićević.

Lider Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera SPS-a punih 12 godina, Dragan Marković Palma istakao je u svom govoru da je SPS opstala punih 30 godina i da je jedina partija u Srbiji koja se nije raspala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari