Dačić: Srbija otvorena za saradnju 1

Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao važnom delu svog evropskog puta i u svim prilikama afirmiše potrebu očuvanja regionalne bezbednosti i stabilnosti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na početku međunarodne konferencije „Pojas i put – balkanska perpsektiva“.

On je na konferenciji u Beogradu istakao da Srbija podržava evropske aspiracije svojih suseda i da sa simpatijama posmatra napredak zemalja Zapadnog Balkana u evropskom procesu. Dačić je rekao i da Srbija u potpunosti poštuje opredeljenje susednih zemalja za članstvo NATO, iako nema pretenzije da i sama postane članica NATO. Srbija je vojno neutralna i odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse, sa kojom ima razvijenu saradnju u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir, objasnio je Dačić.

Dačić je istakao da je za Srbiju posebno važna uloga NATO u obezbeđivanju bezbednosti srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Osvrćući se na saradnju sa Kinom, što je jedna od tema konferencije „Pojas i put – balkanska perspektiva“, Dačić je napomenuo da će u novembru u Rigi biti održan samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Prema Dačiću, saradnja Srbije i Kine ima velike mogućnosti, naročito u oblasti razvoja infrastrukture, povećanja obima investicionih ulaganja i proširenja ukupnog obima robne razmene.

Kineski ambasador Li Mančang je rekao da želi da sasluša predloge stručnjaka na konferencij „Pojas i put – balkanske perpsektive“ i da potom sa pozicije ambasadora učini sve što može da pojača veze Kine i Srbije.

Mančang je poručio da Kina vodi miroljubivu spoljnu politiku i da je otvorena za saradnju sa svim zemljama na ravnopravnim osnovama i bez mešanja u unutrašnje odnose.

Srbija je za Kinu prijateljska zemlja, poručio je Mančang i napomenuo da postoje velike mogućnosti za saradnju uprkos prostornoj udaljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari