Dačić: Srbija pouzdan partner EU 1Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner Evropske unije(EU) i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, na godišnjem sastanku šefov diplomatija država članica Centralno-evropske inicijative u Splitu.

On je rekao da je cilj Srbije da otvori što više poglavlja za koje je spremna u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat moga da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju – punopravnom članstvu u EU.

Nama, kao i ostalima na Zapadnom Balkanu, od neprocenjive je važnosti da se proces integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi, nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU, rekao je Dačić.

Zalažući se za stabilnost u regionu, svi mi, kaže Dačić, zapravo radimo na održivosti i napretku naših ekonomija, a Srbija je ostvarila značajne pozitivne rezultate u prethodnoj godini.

Sa druge strane, govoriti o održivoj stabilnosti nemoguće je bez prepoznavanja zajedničkih interesa i pune podrške regionalnoj saradnji, koja je jedan od ravnopravnih stubova naše spoljne politike, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, neophodno je da Evropa i Evropska unija jačaju i ujedinjuju se, kako bi ostvarile zajedničke interese na kontinentu i prema spoljnom svetu.

Što se tiče migracija, moramo biti svesni krize koja se ponavlja, svakako ne u istom obimu, niti istog intenziteta, ali sa novim talasima, rutama i izazovima, rekao je Dačić, navodeći da je Srbija spremna da nastavi sa konstruktivnom saradnjom u rešavanju ovog zajedničkog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari