Dačić: Sudiće istorija i vreme 1Foto: Medija centar

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će o bivšem
šefu države Slobodanu Miloševiću, koji je 2006. umro u pritvoru Haškog tribunala, suditi „istorija i vreme“.

Dačić je u saopštenju naveo da se lideri Socijaldemokratske stranke (SDS), Liberalnodemokratske partije, Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Srpskog pokreta obnove Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Bojan Pajtić, Nenad Čanak i Vuk Drašković užasavaju zbog „navodne rehabilitacije Miloševića, iako to niko nije ni spomenuo, niti glorifikovao devedesete“.

„Srbija je u svakom pogledu otišla najdalje tek kad su svi oni popadali sa vlasti. Ostavili su opustošenu privreduća, zatvorena preduzeća, otpuštene radnike, obogaćene pojedince i osiromašeno stanovništvo. Da to presudi, nije nam neophodan Haški sud, tu je naš narod“, izjavio je Dačić.

On tvrdi da je „Haški sud konstatovao da Milošević, a time i Srbija, nije odgovoran za ratne zločine i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini“.

Drašković je naveo da Haški sud nije oslobodio Miloševića, čiji „naglo nabujali korov stvara novu srpsku prošlost“.

Jovanović je izjavio da Dačić pokušajem rehabilitacije Miloševića pokušava da i sebe rehabilituje za politiku devedesetih.

Danas je SDS ocenila da je inicijativa Dačićeve Socijalističke partije Srbije da država podigne spomenik Miloševiću priznanje da sadašnja vlast želi da Srbiju vrati u vreme pre 5. oktobra 2000. godine.

Pajtić je izjavio da je Milošević bio diktator čija su zaostavština ratovi, nemaština, korupcija, ubistva političkih neistomišljenika.

U saopštenju LSV je ocenjeno da je Miloševićev „zločinački režim uništio Srbiju“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari