Dačić: Teško do dogovora ako se očekuje da priznamo Kosovo 1Ivica Dačić Foto: FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija neće preduzimati korake koji bi remetili dijalog Beograda i Prištine ali da će „teško biti dogovora“ ako neko očekuje da Srbija prizna Kosovo, saopštio je MSP Srbije.

„Mi nećemo preduzimati ništa što će remetiti dijalog, ali ako neko očekuje da je rešenje problema da mi prihvatimo nezavisnost Kosova, a ne da se u Prištini stvori dovoljna politička mudrost da se ide u kompromise, tu će teško biti dogovora“, rekao je Dačić u obraćanju na Četvrtom ekonomskom forumu u Delfima.

Šef srpske diplomatije je naveo da Srbija želi kompromis i da je on lično 2013. potpisao Briselski sporazum.

„Tada je definisano formiranje Zajednice srpskih opština, šest godina nakon toga se to nije desilo. Nakon toga, Kosovo donosi odluku da formira Vojsku, iako Rezolucijom 1244 jedine vojne snage su snage KFOR-a. Na kraju su uveli takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH. I to sve jer Srbija nije priznala nezavisnost Kosova. Mi smo spremni za kompromis, a albanska strana misli da je kompromis da mi priznamo njihov jednostran akt“, rekao je Dačić.

On je skrenuo pažnju i na dvostruke standarde EU prema jednostranim potezima na pitanjima Kosova i Katalonije.

Dačić je takodje čestitao Grčkoj na postizanju dogovora sa Severnom Makedonijom.

„Imali ste spor sa Skopljem oko imena, niste oko teritorije, a to je mnogo lakše (…) Mogu samo da čestitam onima koji su pokrenuli rešavanje ovog pitanja. Kao i u drugim slučajevima reč je samo o političkoj volji. Ako postoji politička volja za rešavanje problema, svaki problem je moguće rešiti. To je bila osnovna prednost u vašim razgovorima“, rekao je srpski ministar.

Šef srpske diplomatije je ponovio i želju Srbije da postane članica EU.

„Želeo bih da kažem da želimo da udjemo u EU, nadam se samo da će ona opstati dok mi ne udjemo“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari