Dačić: Trgovinska razmena Srbije i Rusije u 2018. veća od tri milijarde dolara 1Foto: Epa/Filip Singer (Arhiva)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je poslednjih nekoliko godina zabeležen trend rasta trgovinske razmene Srbije i Rusije koja je 2018. dostigla više od tri milijarde dolara, što je 500 miliona dolara više nego godinu pre.

Kako je Dačić rekao novinarima u Beogradu posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomiju i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, cilj je da se za početak dostigne trgovinska razmena dve zemlje iz 2008. kada je iznosila četiri milijarde dolara.

„Nismo zadovoljni trenutnim bilansom jer su na strani uvoza pre svega energenti, ali je došlo do velikog pomaka u odnosu na 2008. kada je naš izvoz bio pola milijarde dolara a prošle godine je iznosio milijardu dolara“, kazao je Dačić.

Dodao je da je zadovoljan obimom spoljno-trgovinske razmene u poljoprivredi, jer je Srbija prošle godine u Rusiju izvezla poljoprivredno-prehrambene proizvode u vrednosti od 350 miliona dolara.

„Želimo da se stvore uslovi da se što više poveća naša ekonomska saradnja sa Rusijom“, rekao je Dačić.

On je ponovio da su Srbija i Rusija strateški partneri i da je zadatak Komiteta da dobre političke odnose pretoči u što bolje ekonomske odnose.

„Naši odnosi su u najvišoj fazi poslednjih nekoliko decenija“, kazao je Dačić navodeći da obe zemlje međusobno podržavaju teritorijalni integritet i suverinitet države.

Po njegovim rečima, teme sastanka Komiteta bile su usaglašavanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom, pristup Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, regulativa u oblasti privremenog zapošljavanja državljana dve zemlje na teritoriji one druge.

Razgovarano je, kako je dodao, i o elektro-energetskim projektima na revitalizaciji hidroelektrane Đerdap i o modernizaciji i izgradnji energetskih objekata u Srbiji uz učešće ruskih kompanija.

Dačić je dodao da je bilo reči i o saradnji u oblasti digitalnih tehnologija odnosno „startap“ i malih inovativnih preduzeća iz Srbije, kao i korišćenju kosmičkog prostora u miroljubive svrhe.

Kako je kazao, na sastanku se govorilo i o saobraćajnoj infrastruktiri, saradnji Rusije i Srbije u oblasti naftne industrije, obnovi i širenju mreže železničke infrastrukture.

Potpredsednik Vlade Rusije i koopredsedavajući Komiteta Jurij Borisov kazao je da je Srbija strateški partner Rusije i ključni partner na Balkanu.

On je istakao da je Rusija zadovoljna realizacijom svih planiranih projekata koji se sprovode sa Srbijom.

Kako je dodao, Rusija traži nove sfere za saradnju sa Srbijom, pored tradicionalnih oblasti saradnje kao što su energetika ili saobraćaj.

„Predlažemo srpskoj strani saradnju u oblasti visokotehnoloških projekata odnosno osnivanje zajedničkih preduzeća i otvaranje novih visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji“, kazao je Borisov i izrazio nadu da će to dodatno ojačati veze dve zemlje.

Sledeća sednica Komiteta biće održana naredne godine u Rusiji, a kako je danas rečeno, u međuvremenu će se do kraja godine koopredsednici Komiteta Dačić i Borisov sresti još dva puta.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nastavljaju razgovori stručnjaka u vezi sa sporazumom Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom i da je cilj da se što pre završe.

On je novinarima u Beogradu rekao da su do sada održane tri runde pregovora i da se u toku usaglašavanja oko toga koji proizvodi iz Srbije će se bez carine naći na tržištu Evroazijske unije.

Dačić je objasnio da Srbija sa državama članicama Evroazijske unije već ima potpisane bilateralne trgovinske sporazume, a da se sada pregovara o tome da se na nivou čitave unije potpiše sporazum o slobodnoj trgovini koji bi po broju i obuhvatu proizvoda bio različit od tih sporazuma.

Dodao je da Rusija, koliko je on upućen, ne pravi probleme Srbiji kada je u pitanju stavljanje proizvoda na listu, iako i ona štiti svoje proizvode, ali da se neke druge zemlje članice Evroazijske unije trenutno više zalažu za svoje interese.

On je kazao da, pošto su to prijateljske zemlje, treba ih ubediti da dodje do sporazuma koji bi obuhvatio celokupno tržište Evroazijske unije u kojoj su pored Rusije, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Potpredsednik Vlade Rusije i koopredsedavajući Komiteta Jurij Borisov je kazao da će Rusija ubeđivati kolege da je u interesu povećanja sveobuhvatne robne razmene u interesu da se proizvodi iz Srbije nađu na tom spisku roba koje će se uvoziti bez carine, ali da je u pitanju dugoročan proces.

Na pitanje novinara dokle se stiglo za realizacijom sporazuma Srbije i Rusije o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, odnosno stvaranju centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, Dačić je kazao da bi do kraja godine trebalo da budu pripremljeni akti u vezi s tim projektom.

On je istakao da se nuklearna energija neće koristi ni u kakve druge svrhe, osim u mirnodopske, poput koršćenja u medicini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari