Dačić u Mjanmaru o jačanju političkih odnosa dve države 1Foto: Sajt/ Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i šefica mjanmarske vlade Aung San Su Ći izrazili su danas u Mjanmaru spremnost za jačanje političkih odnosa i unapređenje saradnje dve zemlje.

Dačić i Aung San Su Ći su se saglasili da odnose dve zemlje odlikuje tradicionalno višedecenijsko prijateljstvo i izrazili spremnost za unapređenje svestrane bilateralne saradnje, posebno ekonomske, i saradnje na multilateralnom planu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je naveo da Srbija „u potpunosti podržava napore“ Vlade Mjanmara u procesu demokratske tranzicije, a naročito u mirovnom procesu i procesu postizanja nacionalnog pomirenja u zemlji, navodi se u saopštenju.

Aung San Su Ći, koja obavlja funkcije državne savetnice i šefice diplomatije, kazala je da „visoko ceni dugogodišnje tradicionalno prijateljstvo“ Srbije i Mjanmara i naroda dve zemlje i dodala da će se založiti da se prijateljske veze i uzajamna saradnja i dalje uspešno razvijaju, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Dačić je izrazio zahvalnost „na principijelnom stavu Mjanmara o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta Srbije“.

On je danas razgovarao i s ministrom za međunarodnu saradnju Mjanmara U Ćo Tinom.

Dačić i U Ćo Tin su izrazili spremnost za dalje unapredjenje tradicionalno prijateljskih političkih odnosa i svestrane saradnje, pre svega privredne, i saradnje na multilateralnom planu, navodi se u saopštenju.

Dva ministra su razmenila mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima od obostranog interesa, a posle razgovora, kako se navodi, potpisali su bilateralni sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari