Dačić u Njujorku razgovarao sa kolegama iz više zemalja 1Foto: BETA/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je na marginama 74. godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku sa šefovima diplomatija više zemalja o bilateralniom odnosima i najvažnijim multilateralnim pitanjima.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, prvog dana Generalne debate, u utorak, Dačić se susreo sa ministrom inostranih poslova Francuske Žan-Ivom Le Drijanom, ministrom inostranih poslova Mongolije Damdinom Tsogtbatarom, ministrom inostranih poslova Tanzanije Palamagambom Kabudijem, ministarkom inostranih poslova Namibije Netumbo Nanbi Ndaitvom i ministrom Sent Kits i Nevisa Markom Brentlijem.

Srpski ministar razgovaro je odvojeno i sa ministrom inostranih poslova Paragvaja Antonijom Rivasom Palasiosom i ministrom inostranih poslova Kirgistana Čingizom Aidarbekovim.

Sagovornici su ocenili da su odnosi između Srbije i njihovih zemalja odlični i izrazili spremnosti da se ulože napori da se dodatno unaprede.

Dačić je zahvalio na principijelnoj poziciji Paragvaja u vezi sa pitanjem Kosova, a minsitar Palasios je potvrdio da se pozicija njegove zemlje u vezi sa tim pitanjem neće menjati.

Dačić i Aidarbekov su posebno istakli potencijal unapređenja saradnje u oblasti ekonomije, saobraćaja i infrastrukture, i Dačić je pozvao ministra iz Кirgistana da u najskorije vreme poseti Srbiju.

Dačić je razgovarao i sa generalnom sekretarkom Organizacije karipskih država (ACS) Džun Somer o razvoju sveopštih odnosa Srbije sa tim regionom istakavši da se odnos Srbije sa karipskim regionom „razvija u željenom pravcu na zadovoljstvo Srbije i brojnih država regiona“.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Somer je Dačića upoznala sa teškim posledicama uragana ove sezone, ukazala na problem raseljenih koji su ostali bez domova i dodala da je na Bahamima u toku humanitarna katastrofa.

Somer je Dačiću zahvalila na pomoći i podršci koju Srbija pruža celom karipskom regionu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari