Dačić u Njujorku sa brojnim zvaničnicima 1Foto: Fonet/MSP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je a marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastanak sa ministrom inostranih poslova Kirgizije Erlanom Abdildajevim.

Ministri su ukazali na važnost prijateljskih i tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministar Dačić uputio je poziv ministru inostranih poslova Kirgizije da do kraja ove godine poseti Srbiju.

Abdildajev je istakao da je njihova pozicija prema Kosovu čvrsta i da se neće menjati bez obzira na ishod predstojećih predsedničkih izbora u Kirgizj, kao i da će nastojati da se njegova bileteralna poseta realizuje do kraja godine.

Dačić je razgovarao i sa novim administratorom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ahimom Štajnerom.

Na sastanku je obostrano je konstatovana dobra saradnja Srbije i UNDP. Šef srpske diplomatije zahvalio je na pomoći koju UNDP pruža Srbiji i izrazio nadu da će uspešna saradnja sa Timom UN u Srbiji biti nastavljena.

Štajner izrazio spremnost da UNDP podrži i pomogne Srbiji u realizaciji ciljeva održivog razvoja. Posebno je zahvalio na podršci Vlade Srbije otvaranju Kuće Ujedinjenih nacija u Beogradu. Dačićje pozvao Ahima Štajnera da poseti Srbiju.

U razgovoru Dačića sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta izražena je zabrinutost zbog sve češćih pokušaja revizije istorije, negiranja holokausta i drugih zločina.

Razgovaralo se o zajedničkim projektima poput izgradnje spomen obeležja žrtvama iz Drugog svetskog rata. Takođe, pozitivno ocenjen napredak u rešavanju pitanja restitucije jevrejske imovine u Srbiji.

Šef srpske diplomatije imao je priliku da se na mnogobrojnim skupovima na visokom nivou u sedištu UN, susretne i na kratko razgovara sa brojnim zvaničnicima: direktorom Svetske banke, predsednikom Crne Gore, predsedavajućim Predsedništvu BiH, ministrima inostranih poslova – Italije Anđelinom Alfanom, Norveške Borge Brendeom, Kenije Aminom Mohamed.

U saopštenju se ističe da je to prilika za kratak razgovor o predstojećim obavezama tokom zasedanja Generalne skupštine, najvažnijim međunarodnim, kao i bilateralnim pitanjima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari