Dačić u Njujorku sa zvaničnicima više zemalja 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je, na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Belorusije, Trinidada i Tobaga i Libana, kao i kratke susrete sa predsednikom Bolivije Evom Moralesom i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

U razgovoru sa kolegom iz Belorusije Vladimirom Makejem, obostrano je konstatovano da zemlje imaju dobre bilateralne odnose, kao i da postoji prostor za unapređenje saradnje.

Makej je istakao da Srbija može da računa na podršku Belorusije po pitanjima koja su od posebnog značajna za Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Trinidada i Tobaga Denisom Mouzesom, Dačić je zahvalio na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije i informisao sagovornika o dijalogu Beograda i Prištine.

Naglasio je da Trinidad i Tobago može da računa na podršku Srbije i podestio na program stipendiranja stranih studenata u Srbiji.

Dačić je pozvao Mouzesa da poseti Srbiju u narednom periodu, a šef diplomatije Trinidada i Tobaga je podvukao da je pozicija njegove zemlje po pitanju Kosova poznata i da se neće menjati.

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Libana Žibran Basilom, ministri su se saglasili da Srbija i Liban imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koje treba negovati i unapređivati.

Basil je ukazao na ekonomske probleme sa kojima se Liban suočava i predložio jačanje ekonomske saradnje.

Dačić se saglasio i podvukao da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i pozvao Basila da poseti Srbiju početkom 2018. godine.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine, Dačić i Morales su konstatovali da su odnosi dve zemlje dobri, dok je sa Plenkovićem razmotrio situaciju u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari