Dačić u Tunisu: Tradicionalno dobri odnosi, poboljšati ekonomsku saradnju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Tunisu. On se danas sastao sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova Tunisa, Kemaisom Ženauijem.

Dačić je kolegi iz Tunisa rekao da su odnosi ove dve zemlje tradicionalno dobri.

„Dva su stuba naših odnosa – pre pola veka to su bili odnosi predsednika Tita i Burgibe. I dan danas se trudimo, tek treba da radimo, da dostignemo nivo ekonomske saradnje od pre trideset godina“, istakao je Dačić.

Srbija, odnosno bivša Jugoslavija i Tunis su imali veoma dobru saradnju na svim poljima, naveo je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da su se mnogi studenti ove zemlje školovali u Jugoslaviji.

„Bilo je značajnih razmena u oblasti zdravstva, vojnog obrazovanja. Naravno, razvijenija je bila i ekonomska saradnja, a sada treba da radimo da se ona unapredi“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, drugi stub tradicije između Srbije i Tunisa je Prvi svetski rat.

„Srpska vojska je prošla herojsku epopeju, nastradalo je 28% našeg stanovništva. Srpska vojska nije htela da kapitulira, pešice su prešli preko Albanije do mora, nakon toga su saveznici jedan deo vojske odveli na Krf, a 52.000 je došlo u Tunis. 3700 srpskih grobova je u Tunisu“, naveo je Dačić.

To je naš zalog za budućnost, naglasio je on.

„Pružaćemo jedni drugima podršku u međunarodnim organizacijama. Mi podržavamo Tunis i vašu borbu protiv terorizma, kao i borbu za veću stabilnost i bezbednost u Tunisu“, kazao je Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari