Dačić u Venecueli 1

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji boravi u Venecueli gde učestvuje na na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, imao je danas niz bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sa predsednikom Bolivije Evom Moralesom, Dačić je razgovarao o vitalnom pitanju od nacionalnog interesa za Republiku Srbiju – poštovanju principa međunarodnog prava. Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku na principijelnom stavu Bolivije po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, ali i izrazio volju Republike Srbije za produbljivanjem bilateralnih odnosa sa Bolivijom.

Predsednik Bolivije istakao je da Srbija uživa veliko poštovanje i popularnost u Boliviji, a da je i sam vatreni navijač našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

Dačić se sastao i sa predsednikom Vlade Antigue i Barbude Gastonom Braunom. Na sastanku je obostrano istaknuto da je bilateralna saradnja dve zemlje nedovoljno razvijena, a ovom su prilikom utvrđene oblasti saradnje od zajedničkog interesa.

Dačić je razgovarao je i sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova Egipta Samehom Šukrijem. Sa egipatskim ministrom Dačić je razgovarao o daljem produbljivanju bilateralne saradnje na svim poljima kao i unapređivanju saradnje na ekonomskom i multilateralnom planu. Razgovarano je i o aktivnostima Egipta u Savetu bezbednosti gde je nestalni član, a Dačić je Šukrija pozivao da poseti Srbiju, što je on prihvatio i dodao da očekuje da će vrlo uskoro posetiti Beograd.

Na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Južnoafričke Republike Maite Nkoana Mašabane, obostrano je izražena spremnost za daljim poboljšanjem bilateralne saradnje kao i istaknuta činjenica da bi naši ekonomski odnosi trebalo da prate već veoma dobre veze između naših država. Na sastanku je bilo reči i o saradnji na međunarodnom polju kao i o politici Južnoafričke Republike u Pokretu nesvrstanih zemalja, a ministar Dačić je svojoj koleginici uputio poziv da poseti Beograd.

Dačić je razgovarao i sa ministrom inostranih poslova Eritreje Osman Saleh Mohamedom i ovom prilikom, dva ministra zaključila su da postoji veliki potencijal i prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena važnosti principa poštovanja međunarodnog prava, suverenosti država kao i principu teritorijalnog integriteta. Obostrano je istaknuta želja za saradnjom naše dve zemlje i na multilateralnom planu, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari